Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Průměrná mzda v Česku stoupla za deset let o dvě pětiny

Průměrná mzda stoupla od roku 2007 o 40,7 procenta. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen mzda reálně stoupla za posledních deset let o 16,4 procenta. Růst mezd v současnosti je přitom velmi podobný tomu, co ČR zažila před deseti lety na vrcholu ekonomického cyklu, uvedli na dnešní tiskové konferenci představitelé Českého statistického úřadu (ČSÚ). Průměrná hrubá měsíční mzda v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 8,6 procenta na 30.265 korun. Zhruba dvě třetiny zaměstnanců ale na průměrnou mzdu nedosáhnou, upozornila Jitka Erhartová z ČSÚ.

"Mzda se za posledních deset let zvedala průměrně o 3,5 procenta za rok. Nejrychleji vzrostla ve zdravotnictví a sociální péči, a to o 51 procent. Nejpomaleji, konkrétně o 23 procent, se zvýšila v peněžnictví a pojišťovnictví," uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

K nejlépe placeným profesím patří řídící pracovníci v IT a v oblastech lidských zdrojů nebo nejvyšší představitelé firem. Jejich mzdy letos v prvním čtvrtletí přesahovaly 60.000 korun. Před deseti lety to bylo přes 50.000 korun. K nejhůře odměňovaným patří pracovníci ostrahy. Ti v současnosti berou v průměru zhruba 14.300 korun, v roce 2007 to bylo 12.400 korun.

Statistici zároveň upozornili, že rozdíly mezi mzdami v jednotlivých krajích se stírají. Průměrná mzda v Praze totiž rostla nejpomaleji. Zároveň v uplynulých deseti letech nejvíce rostl medián mezd zaměstnancům se základním vzděláním, naopak mzdy vysokoškoláků se zvyšovaly nejpomaleji. Zároveň populace zaměstnanců byla stále vzdělanější.

Za posledních deset let se také proměnil pracovní trh a struktura zaměstnanců. Například v zemědělství klesl počet pracovníků o 22,6 procenta, ve stavebnictví zhruba o 23 procent. Pracovníci se zpravidla přesouvali do služeb.

ČR také podle statistiků patří k zemím, kde jsou vyšší rozdíly v odměňování mužů a žen. "U třicátníků a čtyřicátníků se však tato propast mezi výdělky pomalu uzavírá. Ve věkové kategorii 35 až 44 let byl mzdový medián v roce 2007 o 27 procent vyšší u mužů než u žen. Nyní je to 21 procent," uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ Dalibor Holý.

Máte nárok na daňové slevy a zvýhodnění? Vypočtěte si čistou mzdu pomocí kalkulačky >>>