Korunní princ Mohamed bin Salmán na zahájení arabského summitu.

Korunní princ Mohamed bin Salmán na zahájení arabského summitu. Zdroj: Reuters

„Nemodernizujte zemi, je to hřích!“ varovali teroristé z Al-Káidy korunního prince Saúdské Arábie

Saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán (32) zahájil ve své velmi konzervativní muslimské zemi rozsáhlé sociální a ekonomické reformy. Nechal otevřít kina, povolil koncerty, ženy budou smět poprvé řídit auta a vyzývá náboženské autority k nastolení „umírněnějšího islámu“. Jenže muslimským fundamentalistům, radikálům a extrémistům se to vůbec nelíbí. Varování princi Salmánovi teď vyslala i známá teroristická skupina Al-Káida.

Organizace „Al-Káida na Arabském poloostrově“, která je aktivní především v Saúdské Arábii a v Jemenu, vydala před několika dny prohlášení, ve kterém označila modernizační snahy korunního prince Mohameda bin Salmána za „hřích“.

„V takzvané nové éře mají divadla nahradit mešity. Západní absurdity otevírají dveře široké korupci a morální degradaci,“ praví se v prohlášení Al-Káidy.

Mohamed bin Salmán se stal korunním princem v květnu 2017 a dělá kroky, které šokují nejenom jeho krajany v Saúdské Arábii, ale i celý svět. Po několika desetiletích povolil opět otevřít kina. Mohou být znovu pořádány hudební vystoupení i některé předtím zakázané sportovní zápasy. Ženy budou smět poprvé řídit auta (tento zákaz platí v Saúdské Arábii jako ve vůbec jediné zemi světa) a za určitých podmínek mohly i omezeně hlasovat ve volbách.

Salmán se také sešel v Americe s některými Židy, což bylo pro jeho předchůdce naprosto nemyslitelné. Není tak kritický ani k Izraeli, který byl vždy považován za zásadního nepřítele. Saúdská Arábie přitom byla po celá desetiletí baštou nejortodoxnějšího islámu (říká se mu wahhábismus) a exportovala ho pomocí mešit, islámských center, nadací či jazykových kurzů do celého světa. Korunní princ se to snaží změnit.

Radikálové z Al-Káidy například za zcela hanebný čin označili nedávnou akci ve wrestlingu v saúdskoarabském městě Džidda. „Zápasníci byli nevěřící a vše se odehrávalo za přítomnosti smíšeného publika, v němž byli muži, ale také ženy. Zločinci se nezastaví před ničím – každou noc jsou hlášeny koncerty a filmová představení,“ tvrdí v prohlášení Al-Káida.