Australská spisovatelka a feministka Germaine Greer

Australská spisovatelka a feministka Germaine Greer Zdroj: Wikimedia commons

Feministka vyzvala ke snížení trestů za znásilnění. Styk bez souhlasu je jenom špatný sex

Australská spisovatelka a jedna z nejdůležitějších představitelek feministického hnutí ve 20. století Germaine Greerová šokovala prohlášením, že by mělo dojít ke snížení trestů pro pachatele znásilnění. Za kontroverzně znějícím názorem stojí v podstatě logická úvaha. Greerová se především snaží upozornit na fakt, že většina znásilnění není násilná a že nekonsenzuální styk zažívají miliony žen, jejichž pocity se žádný soud nezabývá.

Greerová na téma násilí na ženách promluvila na literárním festivalu, který se tento týden konal ve Walesu. Místo odnětí svobody navrhuje vytetování písmena R („rapist“ – sexuální násilník) a uložení například dvě stě hodin veřejných prací.

Spisovatelčiným hlavním argumentem je, že většina případů znásilnění není navzdory původu slova násilná. „Většina znásilnění je líná, lehkomyslná a necitlivá. Pokaždé, když se manžel svalí na svou unavenou ženu a dožaduje se svých ‚manželských práv‘, jedná se o znásilnění. A takové věci u soudu nikdy neskončí.“

Podle Greerové by se o znásilnění nemělo obecně uvažovat jako o brutálním násilném činu, ačkoliv některé případy tak samozřejmě mohou vypadat, ale spíše o styku bez souhlasu. Něco takového Greerová nazývá prostě špatným sexem – sexem bez komunikace, něžnosti či jakékoliv zmínky o lásce.

A právě proto, aby se i obětem „špatného sexu“ dostalo zadostiučinění, musí podle australské spisovatelky dojít ke snížení sazby za znásilnění. V opačném případě nebudou ženy trpící ve vztazích s popsanou machistickou dynamikou nikdy brány vážně.

Sociální sítě zaznamenaly po výroku Greerové záplavu emocí přicházejících logicky od žen. Většina z nich její myšlenku kategoricky odmítá a považuje ji za omlouvání znásilnění. Mezi „špatným sexem“ a znásilněním podle nich existuje obrovský rozdíl.

Nejedná se o první kontroverzní prohlášení. V roce 2015 Australanka šokovala Brity výrokem, že transsexuální ženy se nikdy nemohou stát opravdovými ženami. Sama Greerová byla v osmnácti letech znásilněna. Incident na policii nikdy nenahlásila. Obvinění z nedostatku empatie vůči obětem znásilnění se však ve světle tohoto faktu stávají lichá.