Plovoucí květinový trh, Amsterdam

Plovoucí květinový trh, Amsterdam Zdroj: Profimedia.cz

Jeden z nejstarších krytých trhů na světě je velký bazar v Istanbulu. V roce 1445 jej nechal postavit Mehmed II. nedaleko svého paláce. Ve spleti uliček s více než čtyřmi tisíci obchody se snadno ztratí každý turista. Pořídíte tu všechno, na co si vzpomenete - čerstvou zeleninu i koření, výrobky z kůže i zlata, samozřejmě oblečení, keramiku, koberce či orientální lampy nebo vodní dýmky.
Londýnská čtvrť Nothing Hill je oblíbenou filmovou destinací a zároveň tu najdete Portobello Road, kde se konají populární pouliční trhy. Zejména o sobotách se sem jezdí za starožitnostmi, vintage kousky oblečení či bytovými dekoracemi, ale u některých stánků se prodává také čerstvá zelenina a ovoce a nechybí stánky s jídlem. Tržiště je v těchto místech už od viktoriánských dob. Původně tu prodávali své výpěstky farmáři, od 60. let se však Portobello Road Market stal jedním z nejslavnějších starožitnických trhů světa.
Pravý čarodějnický trh, který je dnes samozřejmě velmi vyhledávanou turistickou atrakcí, najdete v bolivijském městě La Paz. Potkáte tu indiánské šamany a koupit zde můžete různé léčivé bylinky, kouzelné sušené žáby i lamí embrya, ochranné amulety a také prášky, jež slibují štěstí, plodnost a krásu.
Gurmánské zážitky vás čekají při návštěvě trhu v centru Mnichova. Viktualienmarkt byl původně zemědělský trh, který na tomto místě povolil v roce 1807 král Maxmilián I. I dnes se tu prodávají především čerstvé potraviny, často delikatesy, na které byste v supermarketu nenarazili. Plochu 22 000 m2 zabírají stánky se zeleninou a ovocem, bylinkami, kořením, masem a uzeninami, rybami, sýry – prostě pochutinami, na jaké si jen vzpomenete.  A nechybí samozřejmě stánky s klobásami a pivem.
Nejoblíbenější a největší trh v Dillí, Chandni Chowk, funguje už od roku 1650 poblíž Červené pevnosti. V rušném bludišti se sice není snadné zorientovat, různé zboží však má vyhrazené různé části trhu – sdružují se tady knihkupci, krejčí, klenotníci, jedna část je určena pro prodej ovoce a zeleniny, jiná pak oblečení – najdete tu vše od koření po satén. Ti línější zákazníci projíždějí davy nakupujících v rikšách.
8
Fotogalerie

Trochu jiný shopping: Na kterých tržnicích seženete magické amulety a kde si pochutnáte na hmyzu?

Pestré barvy, chutě i vůně, křik pouličních prodavačů a davy kupujících – zapomeňte na obchodní centra, některá místa nejlépe poznáte, když navštívíte místní trh.

Ať už rádi nakupujete čerstvou zeleninu na farmářských trzích, nebo hledáte zapomenuté poklady na blešácích, jistě vás bude lákat návštěva některého ze slavných trhů i na dovolené. Zvlášť když se dostanete do zemí, jejichž tradice pouličního prodeje je mnohem silnější než ta naše. Orientální bazary vás uchvátí svou barevností, anglické trhy zase nabídnou zboží, které byste někde na Aukru jen těžko sháněli, v Nizozemsku se pokocháte, čím jiným, než záplavami květů a v takové Bolívii si můžete na místním čarodějnickém „mercadu“ koupit třeba prášek zaručující štěstí a krásu. V naší fotogalerii vás provedeme tržnicemi, kde vás čeká nezapomenutelný zážitek, i když se jimi budete jen procházet, aniž byste něco kupovali. Tak se podívejte, které to jsou.