Karel Sýs

Karel Sýs Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Básník Sýs věnuje slučovacímu sjezdu KSČM a ČSSD poému Společně za mír

Příští (prý) ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk si váží básníka Sýse. Podporuje návrh na jeho ocenění za zásluhy v oblasti kultury, nikoliv v oblasti politiky. Jde sice o omyl, básníkovy dominantní zásluhy byly právě v oblasti politiky, ale budiž. Až bude ministrem (Staněk, ne Sýs), obnoví jistě i tituly zasloužilý a národní umělec. Ty budou oceňovat zásluhy, jež bude Staněk zas považovat za zásluhy v oblasti kultury.

Na rozdíl od piráta Pikala, který se omlouvá, že to tam Sýsovi máznul z voleje, aniž by věděl, kdo to je, Staněk to ví a Sýse si váží. Patrně recituje rád jeho básničky, jež, nebýt básníkových politických zásluh, stěží by doznaly za komunistů takového rozšíření. Ale Staněk ví, jaká se blíží doba a že ve sněmovně je koalice ANO, SPD a KSČM. Budoucí ministr kultury nechce, aby socialistům ujel vlak, když jsou už nepotřební. Tak se snaží připomenout, kde to jde.

Socialisté by rádi, kdyby je do té koalice, která nepotřebuje ani koaliční smlouvu, také přibrali. Aby prý na ně bylo vidět a aby v té koalici mohli růst do bývalé slávy. Proto do koaliční dohody s ANO dali všechno, co ANO chce, a proto ve sněmovně (například v případu Novičok) hlasují s koalicí Babiš, Okamura a Filip, jež je ovšem k tomu hlasování nepotřebuje. Ta koalice čeká od ČSSD jediné: aby dala příští vládě visačku „s důvěrou“ a zakryla tak výhled na Okamurovo hnutí. Pak už si pojedou po svém, jakož i teď tak ve sněmovně jezdí, zatímco ČSSD za to nebude čekat růst, nýbrž další rána dýkou.

Staněk podpořil jako kurtoázní úklonu komunistům a aby si všimli, že tu ČSSD ještě je, návrh na medaili pro toho básníka Sýse, kterého, vsadím boty, nejspíš nikdy nečetl. Leda ho dočítá teď narychlo, kdyby se někdo optal. Pak že se u nás na poezii zapomíná. Národní umělec Sýs by mohl jako za odměnu zazářit na počest budoucího slučovacího sjezdu KSČM a ČSSD poémou Společně za mír s refrénem Filip má filipa. Leda by ho zastínil nějaký básník z SPD s politickým haiku o Okamurovi.