Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Nevzhledná hostinská omámila mladíka. Kulky jí létaly kolem uší

Kolik takových příběhů život píše. „Horník Jaroslav Vávra, osmadvacetiletý ženatý muž a otec dvou dítek, zapředl v květnu roku 1908 nedovolený důvěrný poměr s manželkou hostinského v Motyčíně Julií Spoustovou, která je matkou pěti dětí. Známost tato nabyla během času takového rázu, že oba milenci si předsevzali odjeti spolu do Ameriky, a v červenci 1908 dala Spoustová Vávrovi své úspory v obnosu 180 korun na zakoupení přepravního lístku. Později však přece jen váhala své děti opustit,“ načala své líčení v říjnu 1909 Národní politika.

Z cesty za oceán sešlo. Přesto intimní vztah horníka s hostinskou pokračoval. Vávra navštěvoval potajmu Spoustovou, když nebyl manžel doma. Jeho vlastní rodinný život se octl v troskách. Ke všemu přistoupila ještě nezhojitelná nemoc (o jakou přesně šlo, Národní politika neuvádí). Není tak vlastně divu, že se „zbičovaný mladý muž navíc chorobou mučený a výčitkami svědomí štvaný“ rozhodl učinit všemu konec.

„Dne 17. července odpoledne přišel zase ke Spoustové a stýskal si na své svízele. Při té příležitosti ukázal jí revolver a projevil úmysl zastřeliti se. Spoustová mu zbraň vzala, odnesla ji do vedlejšího pokojíku a chtěla ji do skříně zavříti. Vávra skočiv do jizby za ní, revolver jí vytrhl z ruky a počal na ni z bezprostřední blízkosti střílet,“ pokračuje ve svém líčení list.

Světabolem zmítaný horník vypálil celkem pětkrát. Dvakrát zasáhl levé rameno své milé, jednou škrábl její hlavu za levým a jednou za pravým uchem, poslední rána pak selhala a uvízla v revolveru. Hostinská jako zázrakem přežila a redaktor Národní politiky přistoupil k zamyšlení.

Ano, co je to za svět? Podle jakých pravidel a zákonitostí se vztahy mužů a žen vlastně řídí? „Mladý muž, žijící v poměrech hmotně snesitelných, je manželem hodné, řádné a také vzhledné ženy, s níž má dvě děti. Nic by mu nebránilo vésti spokojený rodinný život, kdyby nebylo chorobně zjitřené vášně k manželce cizího člověka. Ženštině to mnohem starší než on, kterou ostatně příroda žádnou zvláštní sličností neobdařila.“


Všechny díly seriálu České mordy si přečtěte zde >>>


Horník Vávra uprchl po činu na Vinařickou horu poblíž Kladna, kde se podle svých slov pokusil o sebevraždu. Když se mu to v rozrušení nepodařilo a spatřil přicházejícího četníka, vydal se sám do rukou policie.

Porota byla milosrdná. Všemi dvanácti hlasy zamítla, že by se v případě Vávry jednalo o nedokonanou vraždu, a čin klasifikovala jako těžké ublížení na zdraví. Také soudce přihlédl k duševnímu rozpoložení horníka a odsoudil jej k pouhým osmi měsícům těžkého žaláře.