České dráhy - ilustrační snímek.

České dráhy - ilustrační snímek. Zdroj: Petr Lundák / Mafra / Profimedia.cz

Nejlepší vlaky mají ve Švýcarsku, České dráhy v evropském srovnání překvapivě uspěly

Není žádným tajemstvím, že vlaky ve Švýcarsku patří mezi absolutní světovou špičku v mnoha směrech. Potvrdila to i studie „The Great Train Comparison“, kterou připravil britský portál Loco2, který se věnuje dopravě a cestování. Porovnal 16 velkých železničních dopravců Evropy podle 12 kategorií. A hned ve třech se mezi špičku dostaly i České dráhy. V kategorii „jídlo“ dokonce vyhrály.

Podle studie „The Great Train Comparison“ mají nejlepší služby Švýcarské spolkové dráhy (SBB CFF FFS), na druhém místě jsou německé Deutsche Bahn a třetí příčku obsadila rakouská společnost ÖBB.

Švýcarské spolkové dráhy vyhrály ve 4 kategoriích z celkem dvanácti. Jejich kvalita je vyhlášená a Švýcarsko si na své velmi husté a výkonné železnici vždy nesmírně zakládalo. Tomu odpovídají i ohromné investice, které se tomuto způsobu dopravy v zemi helvetského kříže dostávají. SBB vyhrály v kategoriích cestování rodin s dětmi, v dopravě pro tělesně postižené, ve službách pro cyklisty a pro milovníky zimních sportů (jak jinak v tomto alpském státě).

Tři kategorie vyhrály německé Deutsche Bahn. A to v cestování pro takzvané baťůžkáře, dále v otázkách životního prostředí a také v tom, že se snaží, aby byl ve vlacích klid. Mají i vagóny, kde neuslyšíte neustálé a často velmi otravné mluvení do mobilů.

V kategorii nejrychlejších vlaků vyhrál francouzský národní dopravce SNCF. Pro „business“ pasažéry je prý nejlepší italská státní Trenitalia a pro cestující s pejsky pak soukromá britská Virgin Trains East Coast.

Pro našince může být překvapivé, že mezi tři nejlepší se hned ve třech kategoriích dostaly České dráhy.

ČD vyhrála v kategorii „jídlo“. Je pravda, že v tomto směru se mnohé zlepšilo a pro hodnotitele z ciziny byla asi zajímavá i cena, která je v případě jídla a pití ve vlacích Českých drah skutečně velmi přijatelná.

Na třetím místě pak České dráhy skončily v případě cestování „pro baťůžkáře“. Zde hodnotitelé ocenili především existenci lůžkových a lehátkových vozů.

Pozoruhodné je, proč třetí místo obsadily ČD i v kategorii, která byla nazvána „páry“. Naše kupé jsou podle studie dobrým místem pro manžele či milence. Mají tam prostě víc klidu, než v moderních vagonech, kde lidé sedí jako v letadle či v autobuse. V tomto případě zřejmě autoři studie neví, že modernizace našich vlaků právě v případě ČD trvá už několik desetiletí a stará opravená kupé prostě ještě zůstala.

V dubnu 2017 byla ale zveřejněna ještě průkaznější a větší studie o železniční dopravě v Evropě, která se jmenovala „European Railway Performance Index“. V ní také zvítězily vlaky ve Švýcarsku, na dalších místech bylo Dánsko, Finsko, Německo a Rakousko. Tehdy se hodnotilo daleko komplexněji a Česká republika skončila na 12. místě z 25 hodnocených evropských zemí. Což se dá označit za slušný výsledek.

České vlaky by podle všeho dosáhly ještě lepšího výsledku, kdyby některé studie braly více potaz i naše soukromé dopravce. Tyto společnosti přispěly k zvýšení kvality služeb a konkurence na železnici nakonec donutila ke změnám i České dráhy.