Dochází v českých podnicích k diskriminaci žen?

Dochází v českých podnicích k diskriminaci žen? Zdroj: profimedia.cz

Opravdu za stejnou práci dostávají ženy méně peněz než muži? Proč ženy nevytlačily muže z trhu práce?

Jedním z relativně hojně diskutovaných témat posledních let je platová nerovnost mužů a žen. Muži údajně berou za stejnou (!) práci vyšší mzdu či plat. Opakovaně na to upozornila například Evropská komise (EK), eurokomisařka Věra Jourová anebo mnohý český politik či politička. Průměrný rozdíl v EU má dle některých informací činit 16 procent, v ČR prý dosahuje dokonce 22 procent.

Bojovníků proti diskriminaci jsou dnes „plné neziskovky i ziskovky“, proto si dovolím krátkou korigující poznámku. Snad mne feministky a gendristé (všech 25 pohlaví, která nyní prý již existují) neukřižují.

Obecně se zákazem diskriminace z důvodu pohlaví nutno souhlasit. Nota bene je již mnoho let součástí našeho právního řádu. Diskriminace je též protiústavní. Nemalý problém je ovšem v praktické vymahatelnosti. Jak vám řekne každý jen trochu zkušený personalista, prostě neexistují dva navlas stejní zaměstnanci se stejnou pílí, věkem a zkušenostmi, kvalifikací, výkonem, sociálními dovednostmi, efektivností, komunikativností, pracovitostí a chybovostí, byť jsou formálně na stejné pozici.

Netřeba si též nalhávat, že mnoho žen (ale i mužů) své objektivně horší pracovní výsledky (a z nich plynoucí nižší platové ohodnocení) vykutáleně nesvádí na populární pohlavní diskriminaci. A asi jen zaměstnavatel-blázen přímo uvede: „Prodavačka Brambůrková má o 3000 Kč menší plat než pan Kedlubna z důvodu, že je to žena.“

Jsou evropští kapitalisté hloupí?

Mám k údajně nižší odměně za stejnou práci pro ženy jednu zásadní výhradu. Nikde v médiích nečtu, proč české firmy nepřijímají do práce jen ženy, pokud opravdu konají stejnou práci ve stejné kvalitě za cca 80 procent platu. To nedává smysl.

Proč jsou čeští a vlastně i ostatní evropští „kapitalisté“ tak hloupí? Vysvětlí mně to někdo? Dvacet procent úspor na platu je jim málo? Pro pět ran do Evropské komise, proč ještě ženy nevytlačily muže z trhu práce?

Dále mi vrtá hlavou, jak se realizuje platová genderová diskriminace v české veřejné správě, kde jsou tabulkové platy. Je snad v nějaké tabulce zaneseno, že muž má příplatek 22 procent za to, že je muž, ptá se autor glosy v nadsázce.

Diskriminují ženy samy sebe?

Dodejme, že ve veřejném sektoru je zaměstnáno přes půl milionu lidí, takže určitě nejde o zanedbatelný segment trhu práce. Logicky v soukromém sektoru by pak musela být zmíněná platová nerovnost ještě vyšší než avizovaných 22 procent, aby „dorovnala “ diskriminační čísla za „férovější“ sektor veřejný. Tomu nějak nevěřím.

A co desetitisíce OSVČ – českých mužů a žen – které jedou v potu tváře na vlastní triko? Ženy diskriminují samy sebe, že raději méně vydělávají?

Mám za to, že se tu nedbalostně (a možná leckdy i úmyslně) směšují dvě rozdílné věci. Ženy patrně vydělávají méně peněz, navíc jen v části soukromého sektoru, ale ne za stejnou práci. Skutečný pradůvod citovaných platových rozdílů je většinou v tom, jaké pracovní pozice muži a ženy zastávají. A to už je jiná písnička.

Není nespravedlivé, že ženy žijí déle?

V rámci fair-play uznávám, že v určitých individuálních případech může k platové diskriminaci docházet, ale myslím, že v dnešní době už nejde (ani jíti nemůže) o systémový jev.

Satirický šleh závěrem – práce je důležitá a peníze za ni jistě také. Ale neméně důležitý je i život sám. Proč bojovníkům za rovnost (odvážnější satirik by možná řekl za rovnostářství) nevadí nerovnost v délce života mužů a žen v Česku?

Ergo kladívko, není nespravedlivé, že průměrný český nebo moravský muž se dožije necelých 75 let, ale česká anebo moravská žena skoro 82 let?