Turecký prezident Recep Erdoğan a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Jejich vztahy se dramaticky zhoršují

Turecký prezident Recep Erdoğan a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Jejich vztahy se dramaticky zhoršují Zdroj: reuters

„Fuck Turkey,“ napsal na Instagram Jair Netanjahu, syn izraelského premiéra

Jair Netanjahu, šestadvacetiletý syn izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, jde podle všeho v některých věcech ve stopách svého otce. Také se někdy vyjadřuje velmi expresívně. Například ve středu na svůj účet na Instagramu napsal: „Fuck Turkey.“ Reagoval tak na ostrou kritiku jeho země z Turecka kvůli krveprolití na hranicích s pásmem Gazy, při kterém zemřelo tento týden 62 Palestinců.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan již několikrát v poslední době označil Izrael za „teroristický stát“. Kritika se vystupňovala tento týden poté, co na hranicích Izraele a pásma Gazy zemřelo při střetech 62 Palestinců. Obě země si teď vzájemně vyhostily velvyslance.

Jair Netanjahu použil ve svém vyjádření tureckou národní vlajku, což zřejmě vyvolá v Turecku další ostré reakce. Vzal z vlajky půlměsíc, jejž využil jako písmeno C a vytvořil slova „Fuck Turkey“. Podle všeho to byla reakce na ostrou výměnu slov, která proběhla mezi prezidentem Erdoğanem a jeho otcem v posledních dnech.

Syn Benjamina Netanjahua poslal Turecko někamSyn Benjamina Netanjahua poslal Turecko někam|Instagram

Většina mrtvých byli členové teroristické organizace Hamás

„Netanjahu je premiérem státu, kde panuje apartheid. Má na svých rukou krev Palestinců a nemůže zakrýt své zločiny útokem na Turecko,“ prohlásil v úterý Erdoğan.

Izraelský předseda vlády mu odpověděl: „Muž, jenž pošle turecké vojáky, kteří okupují severní Kypr a napadli Sýrii, nám nebude kázat, když se bráníme teroristům z Hamásu.“

Mimochodem, palestinské hnutí Hamás přiznalo, že z 62 lidí, kteří přišli o život tento týden na hranici Izraele s Gazou, bylo 55 osob členy této teroristické organizace. Bortí to tak informace (i západních) médií, že se jednalo převážně o pokojné demonstranty.