Svatba prince Williama s Kate Middleton

Svatba prince Williama s Kate Middleton Zdroj: profimedia.cz

#9 Liza Minnelliová a David Gest. Svatba americké zpěvačky a oscarové herečky se konala v roce 2002, kdy už jí bylo 56 let. Svědky na svatbě s hudebním producentem byli Michael Jackson a Elizabeth Taylorová. Náklady tehdy dosáhly 3,5 miliónu dolarů, to by dnes bylo necelých pět miliónů dolarů (107 miliónů korun).
#8 Chelsea Clintonová a Marc Mezvinsky. Dcera bývalého amerického prezidenta Billa Clintona si investičního bankéře vzala v roce 2010. Na svatbu přišlo zhruba 500 hostů. Náklady prý činily pět miliónů dolarů. V dnešních cenách by to bylo necelých šest miliónů dolarů (129 miliónů korun).
#6 Lolita Osmanová a Gaspar Avdoljan. Svatba dcery ruského oligarchy a rusko-arménského podnikatele a také syna oligarchy v roce 2017 byla na první pohled neuvěřitelná. Ruský smysl pro výzdobu zkrátka dokáže vždycky překvapit. Navíc si pronajali hollywoodský sál Dolby Theatre, kde se předávají Oscaři. Náklady prý činily 10 miliónů dolarů (215 miliónů korun).
#4 Angela Yeungová a Chuang Siao-min. Čínská herečka, zpěvačka a modelka s přezdívkou Angelababy a čínský herec do toho v roce 2015 praštili ve velkém stylu. Svatební dort měřil přes tři metry a byl ve tvaru kolotoče. Náklady na svatbu činily 31 miliónů dolarů, dnes tedy asi 33 miliónů dolarů (710 miliónů korun).
#3 Kate Middletonová a princ William. Ikonická svatba roku 2011 byla často srovnávána s obřadem Williamových rodičů. Kate byla „obyčejná“ dívka, William po svém otci druhý v pořadí následníků britského trůnu. Většina rozpočtu padla na výdaje na zajištění bezpečnosti. Náklady na svatbu byly odhadnuty na 34 miliónů dolarů, v dnešních cenách zhruba 39 miliónů dolarů (840 miliónů korun).
7
Fotogalerie

10 nejdražších svateb v historii, stály stovky miliónů korun. Koho trumfne princ Harry a Meghan?

O víkendu probíhá očekávaná svatba prince Harryho, syna následníka britského trůnu Charlese, a americké herečky Meghan Markleové. Odhady celkových nákladů se pohybují v širokém rozmezí, často se ale mluví o zhruba 43 miliónech dolarů. Zajímavé je, že podobná částka padla i při svatbě Harryho rodičů. Jenže tehdy to bylo za jiné ceny. Náklady svatby Diany a Charlese by v dnešních cenách představovaly už miliardy korun. Stovky miliónů za svatbu ale nedávají jen královské rodiny. Nejdražší svatby uvidíte v naší fotogalerii.

Někdy jsou náklady na svatbu známých osobností vyčísleny veřejně, jindy se odhadují, média se je snaží dopočítat s dílčích částek, což je samo o sobě obtížné a nepřesné. Nepřesné je také porovnání částek v průběhu času, musí se totiž započítávat inflace. Suma 48 milionů dolarů na svatbu prince Charlese a Diany Spencerové v roce 1981 by dnes znamenala více než 100 milinů dolarů, tedy více než 2 miliardy korun. Odhady a přepočty výdajů na současnou hodnotu musíme tedy brát spíš orientačně.

#1 Diana Spencerová a princ Charles

Královská svatba proběhla v roce 1981. Obřad následníka trůnu a učitelky z mateřské školy byl jedním z nejsledovanějších v historii. Uvádí se, že jej v televizi sledovalo až 750 miliónů lidí po celém světě.

Náklady se tehdy odhadovaly na 48 miliónů dolarů, při zohlednění inflace by částka mohla odpovídat nějakým 123 miliónům dolarů (2,6 miliardy korun).

#2 Vanisha Mittalová a Amit Bhatia

Britsko-indický podnikatel Bhatia si v roce 2005 vzal dceru ocelářského magnáta z Indie Vanishu Mittalovou. Ženich a nevěsta rozesílali stříbrné pozvánky s letenkami a ubytováním v pětihvězdičkovém pařížském hotelu.

Náklady tehdy prý činily 60 miliónů dolarů, dnes by to bylo asi 79 miliónů dolarů (1,7 miliardy korun).

#3 Kate Middletonová a princ William

Ikonická svatba roku 2011 byla často srovnávána s obřadem Williamových rodičů. Kate byla „obyčejná“ dívka, William po svém otci druhý v pořadí následníků britského trůnu. Většina rozpočtu padla na výdaje na zajištění bezpečnosti.

Náklady na svatbu byly odhadnuty na 34 miliónů dolarů, v dnešních cenách zhruba 39 miliónů dolarů (840 miliónů korun).

Princ William a vévodkyně Kate odjíždějí z Buckinghamského paláce ve voze Aston Martin:

Video placeholde
Princ William a vévodkyně Kate odjíždí z Buckinghamského paláce ve voze Aston Martin • Facebook.com/The Royal Family

#4 Angela Yeungová a Chuang Siao-min

Čínská herečka, zpěvačka a modelka s přezdívkou Angelababy a čínský herec do toho v roce 2015 praštili ve velkém stylu. Svatební dort měřil přes tři metry a byl ve tvaru kolotoče.

Náklady na svatbu činily 31 miliónů dolarů, dnes tedy asi 33 miliónů dolarů (710 miliónů korun).

#5 Yvette Prietová a Michael Jordan

Modelka a jeden z nejslavnějších basketbalistů všech dob se vzali na Floridě v roce 2013 a nešetřili na ničem.

Náklady na svatbu dosáhly tehdy 10 miliónů dolarů, dnes by to bylo přes 11 miliónů dolarů (236 miliónů korun).

#6 Lolita Osmanová a Gaspar Avdoljan

Svatba dcery ruského oligarchy a rusko-arménského podnikatele a také syna oligarchy v roce 2017 byla na první pohled neuvěřitelná. Ruský smysl pro výzdobu zkrátka dokáže vždycky překvapit. Navíc si pronajali hollywoodský sál Dolby Theatre, kde se předávají Oscaři.

Náklady prý činily 10 miliónů dolarů (215 miliónů korun).

I s podstatně menším rozpočtem můžete mít úžasnou svatbu. Veškeré tipy a inspiraci najdete v našem svatebním speciálu Dokonalá svatba >>>

#7 Coleen McLoughlinová a Wayne Rooney

Na svatbě jednoho z nejznámějších a nejlépe placených fotbalistů světa konané v roce 2008 nebyl nákladný samotný obřad v Itálii, ale hlavně následná oslava na soukromých jachtách. Ta trvala několik dní.

Náklady činily osm miliónů dolarů, dnes by to bylo necelých 10 miliónů dolarů (215 miliónů korun).

#8 Chelsea Clintonová a Marc Mezvinsky

Dcera bývalého amerického prezidenta Billa Clintona si investičního bankéře vzala v roce 2010. Na svatbu přišlo zhruba 500 hostů.

Náklady prý činily pět miliónů dolarů. V dnešních cenách by to bylo necelých šest miliónů dolarů (129 miliónů korun).

#9 Liza Minnelliová a David Gest

Svatba americké zpěvačky a oscarové herečky se konala v roce 2002, kdy už jí bylo 56 let. Svědky na svatbě s hudebním producentem byli Michael Jackson a Elizabeth Taylorová.

Náklady tehdy dosáhly 3,5 miliónu dolarů, to by dnes bylo necelých pět miliónů dolarů (107 miliónů korun).

#10 Elizabeth Taylorová a Larry Fortensky

V roce 1991 se vdala jedna z nejznámějších hereček světa tehdejší doby, a to v Neverlandu Michaela Jacksona. Vzala si stavebního dělníka.

Svatba stála 2,5 miliónu dolarů, což je při dnešních cenách nějakých 4,6 miliónu dolarů (99 miliónů korun).

Na nejdražší svatby se podívejte do fotogalerie: