Video placeholde

Zbavit se korupce bude v Česku trvat ještě aspoň 20 let, říká dánský specialista na štěstí Meik Wiking

Meik Wiking zkoumá štěstí lidí ze 156 zemí světa teprve pět let, ale výsledky jeho empirického výzkumu už byly zveřejněny ve více než pěti stech světových médií, včetně The Washington Postu, The Guardianu, listu The Times, na BBC nebo v Huffington Postu. Minulý týden byl Meik Wiking v Praze, aby podpořil svou druhou knihu Lykke, o tajemství nejšťastnějších lidí na světě.

Jeho bestseller HYGGE s podtitulem Prostě šťastný způsob života vyšel ve 28 jazycích – loni i u nás v nakladatelství Jota. Zvlášť nadšení jsou z Wikingovy rodné pohodičky lidé v USA a ve Velké Británii, tedy v zemích s tradičně nejmenším množstvím volného času na občana.

Letos v dubnu pak zažádalo Dánské království, aby byla jeho národní „každodenní pohodička“ – umění hygge – zapsána do seznamu Unesco jako nehmotné kulturní dědictví, a chráněno tak pro další generace.

Knihy o severských konferenčních stolcích

Tato zásadní součást dánské kultury, kterou Meik Wiking, dánský prezident kodaňského Institutu pro výzkum štěstí, celosvětově propaguje, způsobila revoluci v posledních třech letech, kdy se o napodobování uvolněných Dánů začaly snažit i méně uvolněné, rozvinuté země. Zároveň s tím stoupl o 20 procent prodej skořice v USA (podle Financial Times) a začaly se psát odborné knihy o severských konferenčních stolcích, lampách i teplých přehozech.

Loni bylo hygge zařazeno jako jedno z nejvlivnějších nových slov roku 2016 do Oxfordského anglického slovníku. Absolutní vítězství nezískalo jen kvůli jinému novotvaru, trumpovské post-truth, post-pravdě.

Korupce a štěstí

V seznamu kulturního dědictví UNESCO už je středomořská strava, tradiční vinařství v Gruzii, neapolská pizza, nizozemské řemeslo stavby větrných mlýnů a kultura kávy v Turecku. „Důležitost nehmotného kulturního dědictví spočívá v tom, že jej musíte žít a zažít teď a tady. Dědíme jej od našich předků, ale zároveň žijeme v současnosti a víme, že je relevantní a bude mít nepopiratelnou hodnotu pro budoucí generace. A přesně takové je hygge,“ řekl k tomu Meik Wiking.

V rozhovoru pro Reflex pak mluvil mimo jiné o korelaci mezi korupcí a štěstím občanů v jednotlivých státech světa.

Velký profilový rozhovor Veroniky Bednářové s Meikem Wikingem najdete v tištěném časopise Reflex číslo 20.