Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Foto Blesk - Mária Rušinová

Bohumil Pečinka: Vzniká vláda do pěkného počasí. Až se ekonomika pokazí, ztratí smysl své existence

Dvě bývalé vládní strany se v koaliční smlouvě a programovém prohlášení dohodly, že budou i budoucími vládními stranami. Tentokrát si jen prohodily svoje pozice. Zezadu jim v tom ještě budou pomáhat komunisté.

Když si přečtete páteční text programu vlády, je jasné jedno. Jestli nakonec vznikne, bude to vláda tuhé stability, která může existovat jen v době trvalého hospodářského růstu. Pokud se cyklus více či méně obrátí, ztrácí Babišův kabinet existenční pojivo.

Vláda je založena na čtyřech pilířích: nechceme do eurozóny, chceme mít v národních rukou migrační politiku, snížíme daň z přidané hodnoty na čepované pivo a některé služby a studentům a seniorům snížíme ceny jízdenek ve vlacích a autobusech. Ve všech ostatních věcech jde více či méně o údržbářské práce.

Skutečnost nenásleduje proklamace

Po přečtení 21 hustě popsaných stran máte neodbytný pocit, že smysl této vlády bude v úplně jiných věcech, než je „koncepční řešení daňových odpočtů“ nebo „rekodifikace příjmových daní“, z čehož nakonec jako sláma z bot kouká jejich zvýšení. Vyšší příjmy pak stejně budou použity na akce typu „mléko do škol,“ nebo „jablka do jídelen.“ Jejich rozdání pak na billboardech oznámí osvetrovaný pán, s rukama rozpřaženýma jako Ježíš, když vyzýval k následování.

Andrej Babiš se před čtyřmi lety stal ministrem s rétorikou zvyšování veřejných investic. O tom se ve vládním prohlášení také obsáhle mluví. Dnes, v době hospodářského vzestupu, měl k dispozici o 200 miliard vyšší příjmy státního rozpočtu, zatímco veřejné investice klesly ze 100 na přibližně 75 miliard. Žádný údaj nevypovídá o způsobu včerejšího, dnešního a zítřejšího vládnutí víc než tento.

Pár drobečků za vládu nad ekonomikou

Zkusme tuhle optiku otočit: za rok dva tři nastane cyklický výkyv a státní rozpočet bude mít o těch 200 miliard korun méně. Kde se vezmou peníze, když už dnes, v době konjunktury, osciluje deficit mezi 50-70 milióny korun? Další zdanění? Pokud nemá být smrtící, tak z toho získáte dvacet, třicet miliard. Takže škrty v platech a důchodech? To ovšem vláda, která zakládá svou existenci na stabilitě a minimálních reformách, nemůže přežít.

Vede to k závěrečné poznámce: právě vzniká vláda pro slunečné počasí, jaké dnes vrcholí za našimi okny. Při prvním nárazu ztratí svůj smysl existence. Nová společenská smlouva mezi Babišem a většinou národa by se proto dala shrnout do věty: Vy mi umožníte ovládnout některá odvětví a nastavit v nich regulace proti mé konkurenci. Já vám za to shodím pár drobečků ze státního stolu.