Velký průzkum ukázal, co obyvatele zemí Evropské unie trápí nejvíc. Uhodnete, koho nejvíc trápí migrace?

Přestože v každé zemi Evropské unie řeší občané trochu jiné problémy, panuje obecná shoda, že klíčovými otázkami současnosti jsou migrace, terorismus a ekonomická situace. Ukázal to velký průzkum v 11 zemích EU, v nichž žije převážná část obyvatelstva Unie. Výsledky zveřejnila v pátek vlivná agentura YouGov, která sídlí v Londýně. Průzkum se uskutečnil v druhé polovině dubna a odpovídalo v něm 11 tisíc respondentů.

Průzkum se uskutečnil ve Velké Británii, Francii, Německu, Itálii, Španělsku, Polsku, Dánsku, Švédsku, Řecku, Finsku a Litvě. V těchto zemích žije téměř 400 milionů lidí z celkového počtu 515 milionů obyvatel EU. Výsledky jsou tedy relevantní.

Například ve Švédsku, které na počet obyvatel přijalo v posledních letech nejvíce imigrantů ze všech států Evropské unie, souvisí migrace dokonce se všemi třemi nejvíce jmenovanými problémy země. Migraci považuje za nejdůležitější otázku 44 procent Švédů. Následuje s 31 procenty obavy, zda bude pod vlivem přílivu cizinců zachován vstřícný zdravotní a sociální systém a 28 procent poukázalo na kriminalitu. S tou se kvůli násilí některých gangů potýkají v některých částech švédských měst, kde žije hodně přistěhovalců.

Poláky uprchlíci netrápí

Migraci jako jeden z hlavních problémů jmenovali také Britové, Francouzi, Němci, Dánové, Finové či Italové. V Německu je to otázka číslo jedna s 39 procenty. Což je v přímém protikladu toho, co někdy tvrdí kancléřka Angela Merkelová. Naopak uprchlíci moc netrápí Poláky.

Terorismus skončil na prvním místě s 32 procenty ve Francii a na třetím místě s 25 procenty ve Velké Británii.

Nezaměstnanost zase nejvíce trápí Finy, Řeky, Italy a Španěly. Naopak ta prakticky vůbec nezajímá Němce, podobně jako jejich stávající ekonomická situace, která je pořád velmi dobrá.

Průzkum stranických preferencí před eurovolbami >>>

Vystoupit z EU lidé nechtějí, budoucnost Unie ale růžově nevidí

V pobaltské Litvě pak na prvním místě se skončila vysoká inflace, která byla loni zhruba na 4 procentech, což zase ale není nijak tragické. V Polsku až 38 procent poukazuje na problémy zdravotního a sociálního systému.

Ani v jedné z 11 zkoumaných zemích by dnes lidé nechtěli vystoupit z Evropské unie. Dokonce ani ve Velké Británii, kde by pro odchod, který si už Britové odhlasovali v referendu, podle tohoto průzkumu hlasovalo 42 procent obyvatel, zatímco pro setrvání v evropské organizaci 45 procent. Nejméně lidí by chtělo odejít z EU ve Španělsku (13 procent) a v Polsku (15 procent).

Když se ovšem agentura YouGov ptala na to, jak vidí respondenti budoucnost Evropské unie, tak celkové výsledky jsou tak půl na půl.

Celý průzkum najdete ZDE.