Íránci v Sýrii vypálili rakety na Izrael, ten palbu opětoval

Íránci v Sýrii vypálili rakety na Izrael, ten palbu opětoval Zdroj: twitter.com

Izrael v Sýrii zničil ruský protiraketový systém. Podle Moskvy byl „vypnutý“, nebo mu „došly rakety“

Izrael podnikl ve čtvrtek velký útok na pozice íránských revolučních gard v Sýrii. Byla to odveta za vypálení 20 raket, které Íránci nasměrovali na Golanské výšiny. Jak poté přiznala vláda v Moskvě, byl u toho kompletně zničen i jeden ruský protiraketový systém Pancir-S1, který by měl střely likvidovat před jejich dopadem. Rusové sdělili, že systém, byl buď „vypnutý“, nebo mu „došly rakety“. Podle ruských médií by to mohlo zásadně diskreditovat tuto zbraň, kterou se armáda Vladimira Putina vychloubá.

„Protivzdušný systém Pancir-S1 syrské armády, který byl zničený ve čtvrtek 10. května izraelskými vojáky, byl vypnutý nebo mu došly náboje,“ prohlásil podle ruského vládního webu Sputnik expert v oblasti protivzdušné obrany generál Ajteč Bižev. „V zapnutém stavu by systém nedovolil, aby byl zničen. Sestřelil by raketu během příletu - buď hlavňovými zbraněmi, nebo raketami,“ tvrdil generál. „Komplikace je v tom, že jednotky raketových (protivzdušných vojsk) není možné držet v kabinách systému celý den,“ dodal Bižev.

Ovšem ruský web Gazeta.ru vidí zničení systému jako daleko vážnější problém. Ve svém komentáři kromě jiného napsal: „Žádná zbraň nebojuje sama o sobě, a tak je to otázkou spíše organizace syrské protivzdušné obrany. Pokud byl Pancir zasažen za přesunu, měl být kryt jinými zbraněmi, stíhači, protiletadlovými kanóny, prostředky radioelektronického boje. Očividně se tak nestalo… Ze ztráty jednoho bojového kompletu nemá smysl dělat tragédii, ani zpochybňovat kvality této zbraně, i když případ se syrským Pancirem může posloužit k diskreditaci celého systému,“ napsala Gazeta.ru.

Syrská obrana nezasáhla jediné izraelské letadlo

Záběry z přesného zásahu, pořízeného kamerou na raketě Spike, zveřejnila izraelská armáda.

Protože Izrael tradičně podrobněji nekomentuje své útoky na cizí cíle, objevilo se o čtvrteční akci mnoho spekulací. Izrael se omezil na konstatování, že „zničil všechny íránské cíle v Sýrii, které zničit chtěl“, a že mezi nimi byly íránské sklady zbraní, logistické velitelství, zpravodajská střediska a odpalovací zařízení, která byla použita k odpálení raket na Golany. Syrská protivzdušná obrana, které pomáhají ruští vojenští poradci, přitom nezasáhla ani jediné izraelské letadlo.

28 letadel, 70 střel

Podle ruského ministerstva obrany se náletu zúčastnilo 28 izraelských bojových letadel, které vypálily kolem 70 střel.

Ruský protiletadlový a protiraketový systém Pancir-S1 (v kódu NATO označovaný jako SA-22 Greyhound) ničí vzdušné cíle pomocí dvojice automatických kanónů a dvanácti raket. Tomuto kompletu se například přičítá sestřelení turecké průzkumné stíhačky nad severem Sýrie z roku 2012.