Video placeholde

Jarda Foldyna: Samec z Východu, chlapák a opravdový sociální demokrat

Místopředseda ČSSD Foldyna se producíroval na akci Nočních vlků a trochu se pošťuchoval s lidmi, kteří proti sletu ruských motorkářů protestovali. Předseda strany Hamáček po Foldynovi teď chce omluvu, což severočeský ranař odmítá. Dobře totiž rozumí profilu svých voličů.

Foldyna k celému incidentu nahrál video a umístil ho na sociální síť. Chlapácky opocený, s důkladným zlatým řetězem kolem krku, nezbytným doplňkem každého pořádného samce z Východu, tu sděluje, že se za nic omlouvat nebude. Choval se prý slušně na rozdíl od protestujících. A nemá se za co stydět. Je vlastenec.

Proč se jeho české vlastenectví projevuje šaškováním na akci velkoruských ultranacionalistů, už pan místopředseda neobjasnil. A vlastně ani nemusí. Jeho voliči mu rozumějí. A on rozumí jim. Foldyna totiž na rozdíl od současného i minulého vedení sociální demokracie chápe, že voličská základna ČSSD nikdy o posun strany k „moderní levici“ nestála. Současný propad preferencí socdem k šesti procentům a debakl v posledních volbách to jasně ukazují. Profil voličů strany se nezměnil. Zůstává antiliberální, kulturně konzervativní, plný nostalgie po socialismu, kde všichni měli tak nějak stejně a hlavně byl pořádek.

Proradná elita ovládaná Západem

Tomu rozuměl Jiří Paroubek, a proto dotáhnul ČSSD do pozice nejsilnější partaje v zemi. Když pak Sobotka a jeho melody boys začali sociální demokracii tlačit od nařvaného zupáctví Paroubkova střihu směrem k standartu hlavního proudu západoevropské levice, voliči rychle ubývali.

Foldyna dobře ví, v jakém světě žijí jeho voliči. Je to svět, v němž proradná elita ovládaná temnými silami ze Západu zaonačila všechno tak, aby slušný český člověk ryl držkou v zemi. Je to svět, kde se všechna média s Českou televizí v čele spikla a záměrně lžou o uprchlících, Rusku i o počasí. Je to svět, kde rozmazlená, zmanipulovaná mládež nedělá nic jiného, než fetuje a ťuká si na mobilu. A najde se jen pár odvážných, kteří se tomu umí postavit.

Putin a Foldyna

Na mezinárodním poli je to pan prezident Putin, který hravě odhalí všechny západní machinace, staví kulturní hráz proti bahnu kosmopolitismu a ještě u toho stihne být skvělý judista, šachista, hokejista i jezdec na medvědovi. Na lokální úrovni je tu Jarda Foldyna, poctivej, slušnej, ale tvrdej chlápek ze severních Čech. Ten taky na nějaké řečičky o liberalismu nenaletí. Mluví, jak mu zobák narostl, a říká věci, jak je vidí. A věci se mají jasně. Na jedné straně máme Rusko, kde je pořádek, ctí se tradice, a když si nějaký pisálek moc vyskakuje, tak se to zaonačí tak, aby už nikdy nenapsal ani řádku. Na druhé straně máme ten prohnilý Západ s jeho komplikovanou, nepřehlednou a vůbec otravnou svobodou.

Nenechme se zmást. Přes Foldynovo žvanění o tom, že účast na sjezdu putinovských bijců je jakýmsi projevem vlastenectví, se situace má takto: Místopředseda kdysi největší české politické strany se svými pondělími tanečky s Nočními vlky jasně přihlásil ke světu, v němž svoboda a západní pojetí demokracie nemají místo. Nálada v naší zemi je ovšem taková, že mu to zřejmě jen přihraje politické body.