Ursula Haverbecková. "Nacistická babička" popírá holocaust

Ursula Haverbecková. "Nacistická babička" popírá holocaust Zdroj: ČTK/DPA/Paul Zinken

Němci uvěznili „nacistickou babičku“. Devětaosmdesátiletá žena popírá holocaust

Německá policie zatkla v pondělí devětaosmdesátiletou Ursulu Haverbeckovou, jež byla loni v říjnu odsouzena za popírání holocaustu ke dvěma letům vězení. Trest měla nastoupit 23. dubna, ale k jeho výkonu se nedostavila. Proto na ni vydali zatykač a ženu, které se říká „nacistická babička“, převezli do vězení. Informovala o tom německá média i policie.

Haverbecková mnoho let veřejně popírá holocaust a tvrdí, že je to „největší lež historie“. Také říká, že koncentrační tábor Osvětim „nebyl vyhlazovacím táborem, protože to nebylo historicky dokázáno“. Historici i další odborníci samozřejmě její lži vyvrátili. Stará žena ale ve svých vystoupeních pokračovala dál.

„Nacistická babička“ byla v minulosti předsedkyní krajně pravicového vzdělávacího centra, jež úřady uzavřely v roce 2008 právě kvůli šíření nacistické propagandy.

 Přítelkyně dcery Heinricha Himmlera

Ursulu Haverbeckovou za popírání holocaustu a podněcování k rasové nenávisti soudili v Německu několikrát, poprvé v roce 2004. Od roku 2015 probíhaly další soudy, jež nakonec vyústily loni v nepodmíněný trest v délce dvou let. Při určení výšky trestu byl brán ohled na velmi vysoký věk této ženy.

Vášnivým nacistou byl v minulosti také manžel „nacistické babičky“. Samotná Haverbecková je rovněž dlouholetou přítelkyní Gudrun Burwitzové, což je dcera Heinricha Himmlera, šéfa nacistických jednotek SS a organizátora vyvražďování Židů.