Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Armáda USA zakázala prodej čínských telefonů Huawei a ZTE na svých základnách. Prý špehují uživatele

Americké ministerstvo obrany zakázalo na všech svých vojenských  základnách v USA i ve světě prodej všech mobilních zařízení a modemů vyrobených čínskými společnostmi Huawei Technologies a ZTE Corporation. Důvodem k tomu jsou obavy o porušení bezpečnosti – tato zařízení by prý mohla špehovat své uživatele. Zákaz vstoupil v platnost 25. dubna. Informovala o tom agentura Reuters.

O tom, že některé čínské mobily mají v sobě zařízení, které slouží ke sledování majitelů přístrojů, se hovoří již mnoho let. Protože v Číně je byznys vždy velmi úzce propojen i s vládní mocí, existují obavy, že podobné sledování se dá využít i pro vojenské účely.

„Tato zařízení mohou působit nepřijatelné riziko pro personál ministerstva obrany a jejich mise,“ řekl mluvčí Pentagonu major Dave Eastburn.

Stažení produktů z prodeje následovalo po vytrvalém tlaku na omezení přístupu Huawei a ZTE na americký trh. Zástupci čínských firem odmítli, že by jejich výrobky kohokoli špehovali.

Pentagon ale není jediná americká instituce, která si myslí, že Huawai a ZTE špehují uživatele. Souhlasí s ním i ředitelé zpravodajských a tajných služeb CIA, FBI a NSA, kteří vypověděli před Kongresem, že především produkty Huawei představují pro uživatele bezpečnostní riziko.