Australané ze dna moře vylovili kvasnice staré 220 let, použili je k vaření piva

Australané ze dna moře vylovili kvasnice staré 220 let, použili je k vaření piva Zdroj: Telegraph

V Austrálii uvařili nejstarší pivo na světě. Použili kvasnice staré 220 let

Australané mají novou chloubu, kterou chtějí zaujmout milovníky zlatavého moku: pivo vytvořené z kvasnic starých údajně přes dvě století. Tyto kvasnice vylovili Australané ze dna moře v Sydneyském zálivu, kde byly ukryty ve ztroskotané lodi. Jedná se údajně o nejstarší pivovarské kvasnice na světě.

„Toto jsou nejstarší dochované pivovarské kvasnice, které kdy byly na světě objeveny,“ okomentoval nález v podobě několika zašle vyhlížejících tmavých lahví David Thurrowgood, kurátor a restaurátor muzea a výtvarné galerie královny Viktorie v Sydney.

Toto muzeum ve spolupráci s Vinařským výzkumným institutem a řemeslným pivovarem James Squire rozhodlo, že se nalezené unikáty využijí k uvaření unikátní várky piva. A tento pivovar s tradicí z konce 18. století, který se snaží si do dnešních dob zachovat tvář menšího pivovaru, překvapivě oznámil úspěch: pivovarské kvasnice byly použitelné a vzniklo z nich pivo nazvané Wreck Preservation Ale. Značka se tak chlubí pivem vyrobeným z nejstarší suroviny vůbec.

„Byli jsme schopni kvasnice pomocí moderních technologií oživit v laboratorních podmínkách,“ uvedli Australané. Časopis Examiner uvedl, že unikátní pivo bude na vybraných místech Austrálie na čepu v červnu. Ve zprávě z pivovaru James Squire najdeme i trochu patosu: „A tak se ztroskotaná loď díky našemu pivu dostala zase zpátky domů…“