Jaroslav Faltýnek

Jaroslav Faltýnek Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia

Žalobce zrušil trestní stíhání Jaroslava Faltýnka, stíhání Babiše pokračuje dál

Trestní stíhání premiéra v demisi a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v kauze kolem padesátimilionové dotace EU na stavbu farmy Čapí hnízdo může pokračovat. Státní zástupce Jaroslav Šaroch zamítl jeho stížnost proti obvinění jako nedůvodnou. Řekla to mluvčí pražských státních zástupců Štěpánka Zenklová. Zároveň potvrdila informaci deníku Právo, že stíhání prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a dalších tří lidí bylo zrušeno.

"Ve věci byly jako nedůvodné zamítnuty stížnosti Andreje Babiše a dalších šesti osob a rozhodnutí o zahájení trestního stíhání zůstává v této části v platnosti. Vyhověno bylo stížnostem Jaroslava Faltýnka a tří dalších osob a usnesení o jejich stíhání bylo zrušeno," řekla ČTK Zenklová.

Podle Práva se zrušené stíhání týká také členů představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která dříve Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisky a Jana Platila a také Luďka Kalivody, jenž patřil do tehdejšího představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo.

V kauze jsou obviněni kromě Babiše i jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a jeho dvě dospělé děti. Babiš na dotaz ČTK odpoledne v Brně uvedl, že rozhodnutí státního zástupce zatím neobdržel. V médiích se v posledních týdnech objevily zprávy o tom, že Babišovy děti předložily policii lékařské zprávy, podle kterých se z vážných zdravotních důvodů nemohou trestního řízení účastnit.

Změna na akciovku utajila majitele Čapího hnízda

Stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání podalo všech 11 obviněných loni na podzim. Dozorující žalobce o nich ale nemohl rozhodnout, protože obvinění proti němu zároveň podali námitky podjatosti. Postupně je však všichni stáhli. Kauzu zbrzdily i sněmovní volby, po kterých Babiš s Faltýnkem nabyli imunitu a policie musela Sněmovnu opětovně žádat o jejich vydání.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod jiným názvem, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak v létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.