Muži se budou brzy dožívat stejného věku, jako ženy, říkají vědci

Muži se budou brzy dožívat stejného věku, jako ženy, říkají vědci Zdroj: Archiv

Osamělých vdov ubyde. Muži by se měli za 14 let dožívat stejného věku jako jejich protějšky

Křivky průměrné délky dožití žen a mužů ve vyspělých zemích by se mohly protnout kolem roku 2032. V západním světě by se obě pohlaví měly dožívat věku okolo 87 let. Ukazuje to nová britská analýza profesora Mayhewa.

Během posledního století ženy v průměru přežívaly muže. Těm zkracovaly život nejprve světové války, těžká fyzická práce, ale také množství vykouřených cigaret. V posledních dekádách to bylo riskantnější chování obecně. Menší pud sebezáchovy, dalo by se říct. Muži například častěji umírají při autonehodách anebo zanedbávají lékařské prohlídky. Za 15 let by se však podle nedávné studie měli dožívat stejného věku jako jejich družky.

Vyučující statistiky Les Mayhew z Cass Business School, který byl vedoucím výzkumu, vysvětlil hlavní příčiny rozevřených nůžek mezi věkem dožití obou pohlaví. Během uplynulého století prý nejpodstatnější roli hrálo, že muži mnohem více pili alkohol a kouřili. Nejmarkantnější to bylo ve 40. letech minulého století. Nejenže se tehdy umíralo kvůli hrůzám světové války, ale až 80 procent mužů si denně zapálilo cigaretu. Mezi ženami bylo nejvíce kuřaček v šedesátých letech, ale nikdy v této disciplíně nepředčily muže. Teď se však muži loučí s nikotinem mnohem rychleji než ženy. Mezi oběma pohlavími je asi 16 procent kuřáků.

Mají ženy dlouhověkost v genech?

Od 50. let začal průměrný věk, v němž ženy umíraly, růst oproti tomu mužskému velmi strmě. Nejvíce své druhy ženy přežívaly na přelomu 60. a 70. let. Tehdy byl rozdíl v průměru až 5,7 let. Od té doby se věkové křivky obou pohlaví sbližují, v posledních letech ale mnohem rychleji, než se očekávalo. Zatímco studie z roku 2015 předpokládala, že střední hodnota věku úmrtí žen bude kolem roku 2032 ještě o 1,9 roku vyšší než u mužů, letošní analýza předpovídá, že se v tomto roce průměrný věk protne. Britská studie má ale i své odpůrce, kteří tvrdí, že během 15 let se může leccos změnit, proto jsou podobné předpovědi irelevantní.

Zajímavé je, že ačkoliv se to dnes již zdá přirozené, to, že ženy přežívají muže, není nejspíš dáno biologicky. Je to pravděpodobně záležitost společenská. Mayhew vysvětlil, že například v roce 1909, kdy proběhla obdobná studie, ženy žily o 2,5 roku déle než jejich protějšky, což je stejně jako dnes. Tehdy byla nejčastější příčinou úmrtí infekční onemocnění, která postihovala obě pohlaví přibližně stejně. Navíc rozdíl mezi délkou dožití se v různých částech světa velmi liší, proto je podle Mayhewa nepravděpodobné, že by se ženy dožívaly vyššího věku od přírody.

Někteří experti zase tvrdí, že ženy biologickou výhodu mají. Argumentují hlavně tím, že i studie, které berou v potaz pouze nekuřáky, rovněž ukazují, že něžné pohlaví má větší šanci na dlouhý život. Nikdo ale zatím nepřišel na to, čím by to mohlo být. Někteří odborníci pracují s hypotézou, že ženy jsou odolnější vůči srdečním onemocněním díky hormonům. Další teorie tvrdí, že ženský imunitní systém stárne pomaleji anebo že ženy žijí déle, aby dohlédly na své potomstvo.