Historické setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una (vlevo) a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina

Historické setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una (vlevo) a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina Zdroj: Reuters

Jde to rychleji, než se čekalo. KLDR začala rozebírat propagandistické tlampače na hranicích s Jižní Koreou

Severní a Jižní Korea dnes začaly s rozebíráním tlampačů na společné hranici, které sloužily k vysílání propagandy. Podle agentury Reuters to oznámilo jihokorejské ministerstvo obrany. Soul a Pchjongjang tak plní jeden ze slibů, který zazněl na summitu obou zemí minulý týden.

Demontáž tlampačů je prvním praktickým krokem k usmíření po pátečním historickém setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, napsala agentura Reuters. Pchjongjang a Soul se na schůzce dohodly, že konečným cílem jejich mírového úsilí je bezpečný Korejský poloostrov bez jaderných zbraní.

Kim Čong-un na summitu rovněž slíbil, že Severní Korea v květnu uzavře své jaderné testovací středisko. Jihokorejský prezident Mun Če-in dnes vyzval OSN, aby pomohla ověřit plánované uzavření testovací lokality u obce Pchunggje, kde KLDR uskutečnila všech šest svých nukleárních zkoušek.

KLDR: Z jaderné nouze mírová ctnost?

Mun o pomoc požádal generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese v dnešním telefonickém rozhovoru, sdělila jihokorejská prezidentská kancelář. Guterres řekl, že Munovu žádost musí schválit Rada bezpečnosti OSN. Zdůraznil ale současně, že chce spolupracovat při budování míru na Korejském poloostrově.

Překvapivý plán uzavření testovacího zařízení oznámila KLDR několik dní před summitem. Někteří vědci ale v poslední době poukazují na to, že po poslední mohutné jaderné zkoušce je areál se sítí testovacích tunelů vyhloubených v nitru hory stejně již nepoužitelný, protože se propadl. Vůdce KLDR Kim tvrdí, že dva velké tunely v lokalitě zůstávají ve "velmi dobrém stavu".

Tlampače odstraňují obě země

U mezikorejské hranice dnes Jižní Korea zahájila demontáž svých tlampačů, z nichž vysílala zprávy ze světa, informace o špatné hospodářské situaci a porušování lidských práv v Severní Koreji či jihokorejskou populární hudbu.

Aktivita na několika místech podél hranice naznačuje, že Severokorejci své tlampače rovněž rozebírají, sdělilo jihokorejské ministerstvo obrany. Severokorejský režim ve vysíláních v minulosti například kritizoval jihokorejskou vládu či hrozil dalšími zbrojními testy.

Obě země již před summitem zastavily svá propagandistická vysílání jako gesto dobré vůle.