Babišova vláda na návštěvě Moravskoslezského kraje

Babišova vláda na návštěvě Moravskoslezského kraje Zdroj: ČTK

Babiš a jeho ministři: Vládní výletníci v demisi

Již si to snad v rámci každodenní uspěchanosti ani neuvědomujeme, ale naše vláda není vládou plnohodnotnou (řečeno brněnským hantecem „plnotučnou“), je to stále jen „dietní“ vláda v demisi. O to více mne překvapuje její cestovatelské úsilí, s nímž po vzoru středověkých vládců objíždí republiku, aby naslouchala hlasu lidu z regionů. Jezdí tak vehementně, až tím narušuje své jiné vládní povinnosti.

Ministři vlády premiéra v demisi Andreje Babiše mj. nechodí na zasedání horní parlamentní komory, kde mají prezentovat a vysvětlovat právní předpisy navržené vládou, které předtím schválila sněmovna. Ergo kladívko, suma ministerských absencí již došla tak daleko, že vážený předseda Senátu Milan Štěch diplomaticky upozornil, že pakliže by tato negativní situace nepřestávala, mohlo by to mít, gentlemansky řečeno, určitý vliv na vztahy s vládou.

Pobavilo mne vyjádření jednoho opozičního senátora z hnutí STAN. „Pana předsedu vlády v demisi jsme tu skoro ještě neviděli…“. Dodejme, že naopak jeho předchůdce Sobotka jednání horní parlamentní komory pravidelně a vzorně navštěvoval.

Inu, výletníci v demisi včetně jejich předsedy jsou patrně natolik rozježdění, že na cestu do (raně barokního) senátního Valdštejnského paláce jim již nezbývá sil.

Můžete mi někdo vysvětlit, k čemu jsou v 21. století dobré nákladné vládní poutě do regionů? Mimo to, že se jedná o PR vlády placené z našich daní?

Zastánce dnešní vlády asi namítne: Babiš od poddaných, pardon, od regionálních politiků a aktivních občanů získává cenné informace. Pro pět ran do pomyslné čepice efektivity vládnutí, k čemu jsou pak tisíce ministerských a vládních úředníků připravující podklady? Máme snad věřit tomu, že řízení státu se děje nikoliv promyšleně na základě komplexních podkladových analytických materiálů, ale na základě příležitostných informací, tu od starostů, tu od krajských zastupitelů a hejtmanů anebo od jiných lokálních lobbistů? Kteří naše vládní výletníky na cestách nahodile přesvědčí: Dívejte se, pane premiére, ten most je v tak špatném stavu, je nutné ho ihned opravit… A česká vláda to pak uspíší na úkor jiných staveb v jiných částech republiky, kam zrovna vládní cestovka nezavítala?

Nadto, k čemu jsou tyto cesty dobré u vlády v demisi (sic!), jež má de facto zabezpečovat jen nejnutnější chod státu do příchodu standardní řádné vlády a může vlastně ze dne na den skončit?

Nebo tím premiér Andrej Babiš vysílá podprahový signál „ano, počítejte se mnou ještě na dlouhá léta“? Senátoři a senátorky si pak mohou oči vyplakat, že jim ministři nechodí na zasedání.

Jako právník na závěr konstatuji, že pro chod státu by bylo určitě užitečnější, kdyby se ministři věnovali své primární práci, a ne polopopulistickému cestování po republice.

Notabene nestačí, že ji objíždí abnormálně často již prezident republiky? Takže pokud získá „hradní tým“ nějaké neobvykle zajímavé či důležité informace, může je v souladu se zásadou spolupráce a efektivity vládě předat, ne?

Autor je právník a publicista