Král změnil název své země

Král změnil název své země Zdroj: AFP

Král afrického státu změnil název své země. Pletou si nás se Švýcarskem, stěžoval si monarcha

Není na světě mnoho lidí, kteří mohou změnit název státu. Ale král, jeden z posledních panovníků v diarchii na světě, v jihoafrickém Svazijsku, může. A včera to udělal.

Svazijsko je stát v jihovýchodní Africe sousedící s Mosambikem a Jihoafrickou republikou. Od roku 1986 zemi vládne král Mswati III., který včera veřejně oznámil, že jméno státu již nebude Svazijsko, ale Království eSvazini (v původním jazyce "eSwatini"). Změna názvu je podle něj spojená s oslavami, kterými země momentálně žije – Svazijsko totiž slaví 50 let své nezávislosti. A země slaví i jiné výročí, poněkud více spjaté s osobou monarchy – letos totiž i král společně se svou zemí slaví 50. narozeniny.

Nové jméno, které eSvazini, znamená v překladu „Země Svazijců“, což bylo podle krále vhodnější než původní Svazijsko. BBC píše, že změna byla nečekaná, a to i přes to, že král právě novým jménem tituluje zemi už leta. Možná i proto se nyní rozhodl k tomuto oficiálnímu kroku. Tento název také král použil při oficiálních příležitostech, například na půdě OSN při valném shromáždění v roce 2014.

Král měl ještě jedno odůvodnění: „Kdykoliv jezdíme do ciziny, při vyslovení názvu naší země si nás lidé pletou se Švývarskem…“