Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

První dáma USA Barbara Bushová byla elegantní a inteligentní. Připomeňte si ji na historických fotografiích

Narodila se v New Yorku v roce 1925 do bohaté rodiny Piercových. Když se seznámila se svým osudovým mužem Georgem, zanechala studia a s koncem 2. světové války v roce 1945 si vzala budoucího amerického prezidenta. S Bushem byli spolu obdivuhodných 73 let. Barbara Bushová zemřela v úterý ve věku 92 let. Příčinu úmrtí rodina nesdělila.

Rok po svatbě se Busovým narodil jejich prvorozený syn, budoucí třiačtyřicátý prezident Spojených států. Psal se rok 1946. Tehdy byl stále George Bush starší studentem univerzity Yale.

Bushovi čelili během své životní cesty snad nejhorší lidské tragédii, jaká může rodinu postihnout. V roce 1953 v pouhých třech letech zemřela jejich dcerka Pauline Robinson přezdívaná Robin na leukémii, z čehož se oba manželé dlouho vzpamatovávali. Bushová otevřeně promluvila o smrti své dcery v roce 2012 se svou vnučkou Jennou Bushovou Hagerovou. „Robin je pro mě štěstí. Je pro mě jako andílek a není pro mě zdrojem smutku ani lítosti,“ uvedla tenkrát Bushová. 

Bushová byla přirozená a vtipná. Měla vlastní názory

I přes bolestnou událost se Bushova rodina dále rozrůstala. V témže roce, kdy pochovali Robin, se narodil Jeb Bush. V roce 1955 pak následoval syn Neil, o rok později Marvin a nakonec v roce 1959 dcera Dorothy. Rodina se usadila v Texasu a George Bush starší začal pracovat v ropném průmyslu. 

V roce 1964 byl Bush zvolen do Sněmovny reprezentantů, dolní komory amerického Kongresu. Přestože Barbara se již tenkrát stala veřejně známou tváří, protože se manželovi snažila pomoct s kampaní, většinu svého času musela trávit doma s početnou rodinou.

Pomoc manželovi s politickou kariérou, to byla nejvýznamnější Barbařina životní mise. Nešlo jen o reprezentaci země v role první dámy, kdy si mezi Američany získala zřejmě největší popularitu svým důvtipem, humorem a přirozeností. V roli první dámy se zaměřovala hlavně na podporu gramotnosti ve školách a charitu. Zakládala si také na tom, že manželovu politiku nechce ovlivňovat. Měla „svou hlavu“, což se nevylučovalo s podporou jejího chotě. Své názory však veřejně neprezentovala, to až později, když už byl její muž mimo hlavní politické dění. 

Bushovou dlouhá léta trápila nemoc štítné žlázny, takzvaná Gravesova choroba. Kromě toho měla také problémy se srdcem. Přesnou příčinu úmrtí ale rodina nesdělila.