Velkovýrobna smrti v Osvětimi - ilustrační snímek

Velkovýrobna smrti v Osvětimi - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Šest milionů mrtvých Židů nestačilo. Američané stále nevědí, co je to Osvětim

Zdá se vám úvodní věta tohoto článku příliš křiklavá? Jenže není. Křiklavé a děsivé zároveň jsou pouze výsledky studie, která ukázala, že dvě třetiny amerických mileniálů neumí správně odpovědět na otázku, co to byla Osvětim. A že téměř polovina dospělých dotazovaných v průzkumu, který zveřejnila jedna z amerických židovských obcí, to také neví.

Průzkum zveřejnil americký deník Washington Post. Ten mimo jiné uvádí, že američtí teenageři byli mnohem více schopní se identifikovat s problémem antisemitismu, který se v Americe či ve světě řeší v současnosti, než aby byli s to odpovědět správně na jakoukoli otázku ohledně židovského vyvražďování v minulosti. S tím souvisela i jejich hluboká nevědomost týkající se místa, kde zemřel během 2. světové války více než milion Židů z celé střední Evropy.

Lze také říci, že americkým teenagerům sice chybí vědomosti, ale nechybí jim nadšení. 93 procent z nich totiž v průzkumu uvedlo, že by se o holocaustu rádi dozvěděli (ve škole) něco více. Je ale otázka, jak relevantní je taková odpověď, když lze považovat za téměř nemožné, že by v amerických osnovách na základních a středních školách zmínky o holocaustu chyběly. Možná to chce jen dávat ve škole lépe pozor.

22 % mileniálů uvedlo, že o holocaustu nikdy neslyšelo. Jen pro srovnání: přesně poloviční výsledek ukázal obdobný průzkum, který měl zjistit, jak jsou na tom s povědomím o holocaustu američtí dospělí. Z průzkumu před dvěma lety vyplynulo, že 11 procent dospělých si není jistých, zda o holocaustu někdy slyšelo. 66 procent mladých Američanů pak nedokázalo správně odpovědět, co to byla Osvětim. Dospělí na tom byli o něco lépe, Osvětim identifikovala špatně „jen“ necelá polovina, tj. 44 %.

Osvětim I i Osvětim II-Březinka se staly za druhé světové války místem, v němž zahynul více než milion Židů. Polské město Osvětim však není a nebyl jen koncentrační tábor. Je to čtyřicetitisícová obec ležící v Malopolském vojvodství, o níž se první prameny zmiňují již na počátku 12. století. Nyní je však název Osvětim spjat především s nacistickým koncentračním táborem. Většina tábora zůstala zachována, místo nyní slouží jako muzeum.