Bource morušového chtějí Číňané chovat i na Měsíci.

Bource morušového chtějí Číňané chovat i na Měsíci. Zdroj: CNSA

Čína vyveze život do vesmíru: Na odvrácené straně Měsíce chce pěstovat květiny a chovat bource morušové

Čína zveřejnila nevídaný plán, který hodlá uskutečnit na odvrácené straně Měsíce. Chce tam vytvořit malou biosféru, kde hodlá pěstovat květiny a bource morušové. Akce je nejzajímavější částí dalšího pokračování čínské lunární mise a mohla by pomoci při kolonizaci jediné přirozené družice Země. Hmyz, rostliny, či semínka brambor má na Měsíc v prosinci dopravit sonda Čchang-e 4.

Všechny rostliny a organismy budou umístěny do 18 centimetrů vysoké nádoby podobné kyblíku, která je vyrobena ze slitiny hliníku. V ní bude i voda, hnojivo, malá kamera a systém na přenášení dat. Informovala o tom oficiální čínská tisková agentura Sin-chua.

Malá trubka bude směrovat přirozené sluneční světlo do nádoby tak, aby rostliny a bramborová semínka rostly. Odvrácené straně Měsíce se sice někdy říká i temná strana, ale to není tak docela pravda, slunce tam svítí stejně jako na straně, kterou vidíme ze Země.

Až „čínské“ rostliny na Měsíci začnou produkovat kyslík, vylíhnou se larvy bource morušového z kokonů. Bourci následně začnou produkovat oxid uhličitý a odpad, díky kterému budou rostliny růst.

„Náš experiment může pomoci v získání znalostí potřebných pro potenciální vybudování vesmírné základny a delšímu pobytu na Měsíci,“ řekl pro agenturu Sin-chua profesor Liou Chan-lung z univerzity v Čchung-čchingu.

Program Čchang-e, který se oficiálně jmenuje „Čínský program výzkumu Měsíce“, provádí vesmírná agentura CNSA. Je nazván podle postavy čínské mytologie, bohyně Čchang-e, která měla žít právě na Měsíci.