Pes Tory - ilustrační fotografie

Pes Tory - ilustrační fotografie Zdroj: Facebook

V americké Louisianě zakázali sex se zvířaty, ale i jejich obtěžování majitelem

Senát v americkém státě Louisiana přijal tento týden zákon, který zakazuje sex se zvířaty, ale i jejich obtěžování. Pokud se bude majitel ke svým zvířatům chovat nedůstojně, budou mu odebrány a může mu být vystaven i doživotní zákaz chovu zvířat. Zákon ale provázejí zvláštnosti, které jsou snad možné pouze ve Spojených státech.

Nový zákon je totiž důsledkem dlouhé historie podivných zvyklostí v Americe. V mnoha amerických státech existovalo staré pravidlo, které se jmenovalo „zločin proti přírodě“, které vzniklo už v 19. století. Týkalo se sexu se zvířaty (sodomie), ale zakázán byl oficiálně i anální sex mezi dospělými, přestože oni s ním vzájemně souhlasili. Proto bylo potřeba podle moderní doby upravit zákony.

 

Americký Ústavní soud zpochybnil formulaci „zločin proti přírodě“ už v roce 2003 a pak ho přestalo uplatňovat 36 z 50 států Unie, včetně Louisiany. Vznikla tím ale pozoruhodná právní kolize, kvůli které se sex se zvířaty stal vlastně legálním.

Zajímavé přitom je, že 10 republikánských senátorů (celkem je zde v tomto zákonodárném sboru 35 lidí) v Louisianě nový zákon nepodpořilo. Ne proto, že by byli vyloženě proti jeho znění, ale považují jej s odvolání na patnáct let staré rozhodnutí Ústavního soudu za „nadbytečný“. Tedy zákon pro zákon, který jen dál zaplevelí právní řád.

Ovšem předkladatel zákona, demokrat a právník Jean-Paul Morrell argumentoval tím, že je potřeba lépe definovat „bestialitu“ páchanou někdy na zvířatech, aby byl zákon lépe vymahatelný. „Bůh zakazuje, abyste hlasovali proti tomuto návrhu,“ varoval své kolegy a kolegyně s odkazem na křesťanskou věrouku senátor Morrell.

Zákon nakonec prošel v poměru 25:10 a teď se o něm bude hlasovat ve Sněmovně reprezentantů státu Louisiana.