zřícenina Valdek

zřícenina Valdek Zdroj: Profimedia.cz

Nejslavnější bílou paní je Perchta z Rožmberka, duch manželky Jana z Lichtenštejna, kterou její muž týral na svém panství v Mikulově a na smrtelné posteli ji proklel. Na rodovém sídle Rožmberků se prý začala objevovat po své smrti koncem 15. století a straší tu pravděpodobně dodnes – za 2. světové války vyděsila dívky z nacistické organizace, jež na hradě sídlila, a zjevila se tu i v 90. letech.
Další jihočeský zámek, kde je možné spatřit bílou paní, je Český Krumlov. Když má Perchta černé rukavice, předpovídá nešťastnou událost, pokud byste ji však spatřili v rukavicích bílých a s klíči za pasem, nemusíte se obávat, budoucnost bude šťastná.
Známá pověst vypráví, že bílá paní rozdává ve sváteční dny sladkou kaši chudým. A vaří ji prý i na Zelený čtvrtek v černé kuchyni jindřichohradeckého zámku. Podle některých pověstí jde znovu o rožmberskou Perchtu, jiné tuto charitu přisuzují Markétě z Hardeggu, vdově po Jindřichovi II. z Hradce, která zemřela v roce 1369.
O strašidlech na Valdeku koluje několik legend. Podle jedné tu nestraší bílá, ale černá paní – léčitelka Lída, kterou zabili mniši jako nežádoucí konkurenci. Podle další se tu zase zjevuje Zdeňka, dcera jednoho z valdeckých pánů, která se zamilovala do cizince a utekla s ním. Její duch bývá viděn s mrtvým dítětem nebo dětskou rakví v rukách. Pomáhá prý dobrým lidem, zlé naopak trestá.
Hrad Karlštejn není třeba představovat. I když jeho bílé paní zas tak známé nejsou. Straší jich tu totiž opravdu hodně. Zjevit se vám může 12 dívek, které v 16. století nechala zavraždit krutá manželka hradního purkrabího Kateřina Bechyňová, anebo duch Blanky z Valois, jenž prý schází čas od času do podhradí a navštěvuje domy nemocných.
9
Fotogalerie

Pro velké i malé milovníky záhad: Kde potkáte bílou paní?

Tajemné legendy o zámeckých paních, které po smrti z nějakého důvodu nenalezly klid, lákají zvědavce dodnes. Kde podle pověstí můžete na bíle oděné strašidlo narazit?

Irové mají vílu bánší, která kvílením oznamuje smrt, podobnou funkci má i francouzská Meluzína, jež se zjevuje pánům na hradě Lusignan v západní Francii. Jejich českou obdobou je bílá paní. Tedy českou - pověsti o bílé paní do Čech přišly z Německa, prvním takovým strašidlem byl pravděpodobně duch hornofranské hraběnky Kunhuty, která zabila své dva syny, aby se mohla vdát za hraběte Bedřicha von Hohenzollern. Přes tento rod se zřejmě pověst rozšířila k Rožmberkům, kteří s ním byli spřízněni. Proto je také naším nejznámějším strašidlem Perchta z Rožmberka, jež se zjevovala na různých jihočeských panstvích. Ale legendy o bílé paní se vyprávějí po celé republice. Na jakých hradech a zámcích na ně můžete narazit, vám ukážeme v naší fotogalerii. Všechno to jsou památky, které stojí za návštěvu, i když na strašidla už dávno nevěříte.