Celá proces ubytování přes Airbnb je rychlý a intuitivní.

Celá proces ubytování přes Airbnb je rychlý a intuitivní. Zdroj: Airbnb.com

Nebezpečí Airbnb: Šedesátiletý chlípník z Paříže si natáčel studentky ve sprše

Pařížského poskytovatele služby Airbnb, prostřednictvím které nabízejí lidé levné ubytování, umístila policie minulý týden do vazby. Osm studentek, které pobývají ve Francii v rámci programu Erasmus, kontaktovaly policii potom co zjistily, že si je jejich hostitel natáčí ve sprše.

Na to, že muž umístil do své koupelny kamery, přišly dívky úplnou náhodou. Jedna z nich přistihla majitele bytu při sledování podezřelého videa sprchující se ženy, která jí připomínala její spolubydlící. Když hostitel odešel, dívky začaly prohledávat jeho počítač. Objevily několik videí, na nichž bylo všech osm mladých žen kolumbijského, ruského a korejského původu, a také dvě kamery, které muž umístil v koupelně. Ihned kontaktovaly policii pařížského čtrnáctého obvodu, v němž se byt nachází.

Podobný případ policie řešila začátkem ledna v Annecy na jihovýchodě Francie. Skupina sedmi přátel se rozhodla přes platformu Airbnb strávit začátek nového roku v horách. Jednoho z hostů zaujal v koupelně budík nasměrovaný ke sprše, v němž našel ukrytou kameru. Další kameru umístil pětačtyřicetiletý hostitel do hostinského pokoje tak, aby snímala postel. Pořízená videa si mohl ihned prohlížet na mobilním telefonu.

Nepříjemné překvapení potkalo i dvojici mladých žen ze severofrancouzského Pas-de-Calais. Loni v létě při své cestě do Barcelony rovněž využily k ubytování prostory, které nabízel osmatřicetiletý muž přes Airbnb. Poslední večer si jedna z žen všimla, že na polici v koupelně je schovaný mobilní telefon nasměrovaný ke sprše a nahrává. Dvojice kontaktovala policii. Hostitel policistům tvrdil, že umístil mobilní telefon do koupelny proto, aby ženy mohly při sprchování poslouchat hudbu. Z komunity Airbnb byl za narušování soukromí vyloučen.

Obdobná kauza se však váže i k platformě Couchsurfing, skrze kterou nabízejí lidé ubytování zdarma. V roce 2015 byl na šest měsíců uvězněn sedmatřicetiletý muž z Marseille, který filmoval své hosty skrze díru ve skříni. Přiznal se také, že přidával do sprchových gelů žen kyselinu chlorovodíkovou, aby ze sebe musely gel dlouho smývat a strávily ve sprše co nejdelší dobu.