Video placeholde

Seriál, který mapuje chování vraha i oběti. Kdo byl Gianni Versace a Andrew Cunanan, který ukončil jeho život?

Příběhy obou světoznámých módních návrhářů a sériového vraha, který ukončil život jednoho z nich, můžete sledovat každou sobotu a neděli na kanálu Prima KRIMI ve 21.55.

Kdo byl světoznámý módní návrhář, jeho sestra i vrah, který jim rázně vstoupil do života?

Gianni Versace

Gianni Versace se narodil 2. prosince 1946 v italské Kalábrii. Už odmala pomáhal v matčině krejčovském salonu a ve svých 25 letech se odstěhoval do Milána, kde začal navrhovat šaty pro známé firmy. Vlastní firmu založil s podporou sestry Donatelly a bratra Santa v roce 1976. Ve své tvorbě byl silně ovlivněn antickým Řeckem, ale i Andy Warholem, v porovnání s dalším slavným návrhářem Giorgio Armanim se často používalo slovní spojení, že: „Armani obléká manželky, Versace obléká milenky.“ Versaceho modely s vyzývavými střihy a z luxusních látek si zamilovaly filmové i hudební hvězdy jako Madonna a s nimi i příslušníci smetánky, třeba princezna Diana. V roce 1997 byl Gianni Versace zastřelen přímo na schodech své vily v Miami Beach sériovým vrahem Andrew Cunananem. O důvodech jeho zabití se dlouho spekulovalo a dodnes nejsou Cunananovy pohnutky zcela objasněné. Známou módní značku se znakem medúzy převzala po smrti Gianniho v roce 1997 jeho sestra Donatella.

Donatella Versace

Módní návrhářka známá kromě svých šatů i velkým množstvím plastických operací, které podstoupila, se narodila 2. května 1955 v italské Kalábrii jako nejmladší ze čtyř dětí. Přestože se stejně jako její starší bratr Gianni od útlého věku pohybovala v oblasti módy, vystudovala na univerzitě literaturu a původně chtěla pracovat v oddělení PR ve firmě svého bratra. Místo toho se však stala jeho múzou a po jeho boku se postupně sama vypracovala na světově uznávanou módní návrhářku. Gianni pro ni vytvořil vlastní parfém nazvaný Blonde a módní značku Versus. Svou první kolekci Donatella představila jen rok a tři dny poté, co po vraždě svého bratra sériovým vrahem Andrew Cunananem převzala řízení firmy Versace. Na počest Gianniho dodržela při módní přehlídce všechny jeho obvyklé detaily, mezi nimi i stavbu skleněného mola přes hladinu hotelového bazénu. V současné se zabývá charitativní činností a stále navrhuje – její jarní kolekce pro rok 2018 ctí památku jejího bratra a nese název „The Versace Tribute Collection“.  

Andrew Cunanan

Sériový vrah filipínského původu Andrew Cunanan se narodil 31. srpna 1969 v San Diegu a v jeho mládí nic nenasvědčovalo tomu, že se stane sériovým vrahem. Všemi oblíbený mladík s vysokým IQ studoval na univerzitě v San Diegu. Školu však nedokončil. Po přestěhování do San Francisca se seznamoval se slavnými modelkami a umělci, ale nehledal stálé zaměstnání a brzy získával peníze spíše od svých přátel a především partnerů. Pracoval i jako placený společník. Série jeho obětí začala dvěma jeho bývalými partnery, které zabil na konci dubna 1997, zřejmě ze žárlivosti. I další Andrewovy oběti, podnikatel Lee Miglin, William Reese a samozřejmě Gianni Versace, byli gayové. Cunanan spáchal sebevraždu deset dnů poté, co zastřelil Versaceho.