Na kole k jihotyrolským vinařům

Na kole k jihotyrolským vinařům Zdroj: Michaela Bučková

Na kole k jihotyrolským vinařům
Na kole k jihotyrolským vinařům
Na kole k jihotyrolským vinařům
Na kole k jihotyrolským vinařům
4
Fotogalerie

Vína z bunkru nebo od vinařky: Objeďte na kole jihotyrolské vinaře

Hledáte zajímavý tip na akční dovolenou? Spojte cyklistiku s vínem. Ideálním místem je region Jižní Tyrolsko na severu Itálie, kde se dobře daří vinné révě.

300 slunečných dnů v roce a teplé středomořské proudy mohou za to, že se zde pěstuje 20 odrůd. 350 000 hektolitrů vína se vyprodukuje na 5300 hektarech vinic, jejichž velkou část protíná 150 kilometrů dlouhá vinařská stezka vedoucí přes jižní část Jižního Tyrolska. Začíná v Nals/Nalles a končí v Salurn/Salorno. Víno je zde všudypřítomné: „zažít a poznávat“ ho můžete na vinařských stezkách, v barech, restauracích, vinném muzeu v Kaltern/Caldaro a v mnoha vinařstvích. Cestou je možné se zastavit u mnoha zajímavých vinařů, jejichž úspěšné příběhy jsou inspirativní.

Perlivá vína z bunkru

První zastávku si můžete udělat v St. Pauls nedaleko Eppanu/Appianu, jejichž vlajkovou lodí je šumivé víno Praeclarus Brut. Dělá ho vinař Wolfgang Tratte z hroznů Chardonnay a zajímavostí je, že dozrává v bunkru z druhé světové války. Zralé hrozny Chardonnay jsou zpracovávány v tradičním sklepě, fermentovány v ocelových tancích a poté vyzrávají ve velkých dřevěných barelech. Po lahvování je Praeclarus Cuvée St. Pauls brut připraven k tradiční fermentaci v lahvích. Ta probíhá při teplotě 12°C za tlustými stěnami a železnými dvířky bunkru z druhé světové války po dobu nejméně 48 měsíců. Po otevření voní po meruňkách, bílých broskvích a citrusech.

Nejmodernější vinařské centrum Kaltern

Druhou zastávkou může být vinařské centrum Kaltern patřící stejnojmennému vinařství. Centrum pro prezentaci, obchod a ochutnávky vín projektovalo rakouské studio feld72. Nová budova ve tvaru L se spojuje se starou stavbou z roku 1911 a uprostřed má intimní nádvoří. Vinařství bylo založené v roce 1906 a pěstuje odrůdy typické pro region jezera Kaltern/Caldaro. Jedná se o největší jihotyrolské sdružení vinařů s více než 650 členy. Až tady odložíte svá kola do stojanů, poproste o víno Pfarrhof Kalterersee Classico Superiore - 100% Vernatsch, jedná se o lehké červené víno původně z této oblasti.

Žena na vinici: Elena Walch

I třetí cyklozastávka bude velmi inspirativní, protože v mužském světě vína je jen málo žen, které uspějí. Jednou z nich je Elena Walch z městečka Tramin/Termeno. Začalo to tím, že se provdala do jedné z nejstarších a nejrespektovanějších vinařských rodin Jižního Tyrolska. Naučila se rozumět vínu a šla si svou vlastní cestou. Razí teorii, že vína musejí odrážet jejich půdu, klima a individualitu každé vinice, důležitá je pro ni také udržitelnost a možnost předat přírodu neporušenou dalším generacím.

V tomto duchu zavedla nové metody. Dnes už pomalu předává rodinný business svým dcerám: Julii a Karolíně, což je pátá generace vinařů (a vinařek) Walch. Její vína mají charakter, eleganci, bílá jsou svěží a ovocná; červená hodně koncentrovaná a sametová. Všechna její vína jsou vynikající, ale cyklistu jistě potěší trochu těžší a aromatičtější víno - Gewürztraminer Kastelaz, další autochtonní jihotyrolská odrůda.

Trvalá udržitelnost: Pfitscher

Cyklostezka míjí také městečko Montan/Mogtagna, kde spolu víno dělají tři generace členů rodiny Pfitscher a v zádech mají 150letou tradici. Prý je to velmi inspirativní. Jejich mottem v moderním vinařství z roku 2011 je dělat svěží, přímočará a jednoduchá vína. Důraz zde kladou na trvalou udržitelnost. Dostali za to prestižní italské ocenění Casa Clima. „Chceme pracovat v souladu s přírodou, aby vznikl přírodní a autentický produkt,“ říkají.

To se týká každého kroku výroby – od pěstování vína až po jeho balení. Šetrně nakládají s vodou i energií, energii si dokonce sami vyrábějí. Všechno, co během procesu balení používají, je recyklovatelné a snaží se produkovat co nejméně odpadků. Tady cyklistu potěší Rulandské modré Matan – této odrůdě se v Montanu velmi daří.

Biodynamická vína: Alois Lageder

Poslední cyklozastávkou může být vinařství Aloise Lagedera, sídlící v Margreid/Magrè v budovách připomínajících malý zámeček, obhospodařuje 50 ha rodinných vinic. Lageder produkuje vína nejen biologickým způsobem (bez použití pesticidů), bere v potaz mnohem více aspektů, které z jeho podniku dělají biodynamické vinařství. Začal využívat solární panely a na zimu pustil do vinic pávy, koně, krávy a ovce, čímž se zde vytvořil přirozený kompost. Víno pak během let zesílilo, začalo být odolnější proti nemocem a parazitům, je plné energie.

Lze sem vyrazit na komentovanou prohlídku, jen tak posedět v restauraci Vineria Paradeis na středověkém dvoře, anebo také za uměním. Koná se tu například „hudební sklep“ – na střeše sklípku je větrný mlýn, a když začne foukat vítr, spustí se hudba, která zní po celém sklípku. Jedná se o hodinovou skladbu italského umělce Maria Aira. Ten vzal minutový úryvek skladby Johanna Sebastiana Bacha a prodloužil jeho tóny do hodinové skladby. Ale to už byste nikam nedojeli. Co ochutnat? Chardonnay Löwengang – víno, které zde má velkou tradici.

Tip: Týdny vinné stezky

Od konce dubna do začátku června probíhá ve městech a na vesnicích podél Jihotyrolské vinné stezky mnoho akcí. Návštěvníci mohou objevovat místní sklepy, tradice i vinařství. Na programu jsou ochutnávky vína, vinařské semináře a lekce, snídaně s perlivými víny, vinné menu, výstavy a další. Celá akce končí nocí vinných sklepů, které zůstanou otevřené dlouho do noci.