CEFC dělala falešné obchody, Zeman byl obchodní spojka do Ruska. Čínští investigativci si posvítili na CEFC

První informaci o vyšetřování dnes již bývalého předsedy CEFC a poradce českého prezidenta Jie Ťien-minga přinesl 1. března čínský ekonomický časopis Cchaj-sin (Caixin). Cchaj-sin a jeho předchůdce Cchaj-ťing (Caijing) patří mezi legendy v posledních letech těžce zkoušené čínské investigativní žurnalistiky. Ve svých reportážích mohl dlouho zacházet dále než jiná čínská média především díky osobnosti své zakladatelky a dlouholeté šefredaktorky Chu Šu-li (dnes předsedkyně správní rady).

Ani tak se samozřejmě často nevyhne cenzurním zásahům. Cenzuře rychle podlehl i článek oznamující vyšetřování Jie Ťien-minga; téměř okamžitě byl stažen z webu a na papíře se neobjevil vůbec. Na webu zůstala pouze jeho silně prokrácená anglická verze. Teprve nyní se díky australskému sinologovi Andrew Chubbsovi dostáváme k původnímu znění i anglickému překladu plného textu zcenzurovaného čínského článku.

Text přináší mnoho nových informací, řadu z nich přímo z obsáhlých rozhovorů, jež vedla redaktorka listu a autorka článku Ťi Tchien-čchin osobně s předsedou Jie a dalšími členy jeho týmu a obchodními partnery společnosti. Na zhruba třiceti stranách se snaží odkrýt podnikatelské metody konglomerátu CEFC a jeho propojení na čínské i zahraniční politiky, lobbisty a podnikatele. Českého prezidenta Miloše Zemana zmiňuje jako údajnou politickou spojku Jie Ťien-minga na Rusko. Byznysový model, který firma používala při své expanzi do zahraničí včetně ČR, popisuje jako “fake trade” - falešný obchod. Několik odhalení se týká nejasné minulosti předsedy Jie a rozporů v jeho životopisu - a dokonce i v různých verzích jeho jména a data narození.

Článek byl sice prakticky ihned stažen z čínského webu, ale že mohl vůbec vzniknout, svědčí o houževnatosti předních čínských investigativních novinářů, pracujících v nesrovnatelně obtížnějších poměrech než jinde ve světě.

Jie a jeho český prezident

Provinční obchodník s nedokončeným vzděláním bez znalosti cizích jazyků Jie Ťien-ming si podle Cchaj-sinu systematicky budoval image zcestovalého, vlivného muže věnčeného tituly a čestnými funkcemi všude, kde se jenom objeví. Jedním ze zářezů na jeho pažbě, dokumentovaným bohatým fotografickým materiálem na webu CEFC (než ovšem začal po Jieově zadržení mizet), je i prezident České republiky Miloš Zeman a členové jeho pročínského týmu. Miloše Zemana Cchaj-sin jmenuje mezi významnými politickými figurami, ke kterým se Jiemu podařilo přimknout.

Samotnou Jieho interpretaci Zemanovy role však hodnotí skepticky: Jak řekl Jie Ťien-ming Cchaj-sinu, koupě Rosněfti byla uskutečněním dlouhodobého snu: CEFC chtěla obchodovat s Ruskem od let 2011-2012, kdy “náš dobrý přítel”, český prezident Miloš Zeman, “s ohromným duchem loajality” zatahal za nitky a postavil mosty k vysoce postaveným Rusům. Zeman, který byl znovuzvolen v lednu 2018, je skutečně nejvěrnějším spojencem ruského prezidenta Putina v EU, a Jie Ťien-ming je skutečně Zemanovým poradcem, ale celý příběh je trochu pochybný, když uvážíme, že v letech 2011-2012 se ještě CEFC jako obchodní společnost tak tak držela nad vodou, že Zeman byl zvolen až v roce 2013, a že vztah ČR a CEFC začal až po sérií akvizic z roku 2014.

Česko jako druhá centrála CEFC

Z českého pohledu můžeme doplnit, že data sice úplně nesedí, ale podstata Jieova sdělení působí jinak celkem autenticky.

Jie Ťien-ming, do té doby neznámý čínský podnikatel, v roli poradce českého prezidenta Miloše Zemana vzbudil u některých pozorovatelů v České republice, včetně projektu Sinopsis, podezření hned, jak bylo jeho jmenování s několikaměsíčním zpožděním ohlášeno na podzim roku 2015. CEFC vzápětí ohlásila, že si z České republiky vybuduje druhou centrálu pro své podnikání.

O důvodech přítomnosti záhadného čínského podnikatele v kolektivu poradců českého prezidenta jsme se nikdy nic bližšího nedozvěděli, nepočítáme-li nedávné vyjádření Miloše Zemana o tom, že k Jiemu “cítil lidské sympatie proto, že má po operaci jen půlku žaludku. To je lidsky nepříjemné”. (Podle Cchaj-sinu šlo o následek opileckých tahů s jeho obchodními kumpány.) Kromě toho byl Jie podle Zemana “šéfem společnosti, která tady měla zájem o významné investice, z nichž část už realizovala”. 

Kdo vlastně je Jie? A proč CEFC poslala do Česka peníze, i když nebyla připravená? Dočtěte si článek na info.cz >>>