Prezident Miloš Zeman a premiér v demisi Andrej Babiš

Prezident Miloš Zeman a premiér v demisi Andrej Babiš Zdroj: Twitter/@PREZIDENTmluvci

Zeman doporučil Babišovi pokračovat v jednání s SPD a komunisty

Prezident Miloš Zeman doporučil premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO), aby pokračoval v jednání o nové vládě s SPD a komunisty. Babiš to řekl dnes večer po jednání s hlavou státu v Lánech. Uvedl, že Zeman byl velice překvapen, že se nezdařila jednání ANO s ČSSD, přestože už existovala dohoda o programu a šlo pouze o personální otázky.

ANO nyní podle Babiše svolá nejvyšší orgány hnutí, tedy předsednictvo a výbor. Předseda vlády předpokládá, že se sejdou tento čtvrtek. "Poradíme se, jak budeme postupovat dál," uvedl. Spojenectví ANO, SPD a KSČM by mělo ve dvousetčlenné Sněmovně 115 hlasů.

Proti spolupráci s SPD mají někteří představitelé ANO výhrady. Například ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) v pondělí uvedl, že by nebyl ve vládě, která by vznikla v důsledku podpory hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

Opozice několikrát upozornila, že na tomto půdorysu koalice již fakticky funguje, a ANO už díky ní ve Sněmovně nyní zvládá řadu hlasování. Kvůli snaze o proevropský profil kabinetu se však Babiš dosud zdráhál důvěru kabinetu opřít o SPD.

Se šéfy KSČM a SPD má Zeman postupně jednat v následujících dnech. Předseda komunistů Vojtěch Filip má do Lán přijet ve středu, Okamura ve čtvrtek. Příští týden bude prezident jednat s předsedou ODS Petrem Fialou, lidovců Pavlem Bělobrádkem a Pirátů Ivanem Bartošem, dodal Babiš.

Česko dlouho mířilo k vládě hnutí ANO s ČSSD, kterou měli podporovat komunisté a která by měla v dolní komoře 108 hlasů. Rozhovory ANO a socialistů ale zkrachovaly minulý týden na tom, že ANO nechtělo ustoupit od nominace svého předsedy Babiše do funkce premiéra. Odmítlo současně ČSSD přenechat ministerstvo vnitra, což podle socialistů mělo být zárukou nezávislého vyšetření případu Čapího hnízda, ve kterém je Babiš trestně stíhán. ANO na Babišovi jako premiérovi trvá. "Hnutí ANO má na pozici premiéra jednoho kandidáta, a tím je Andrej Babiš," uvedl dnes šéf poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek.

Šéf lidovců Bělobrádek dnes uvedl, že navrhne lídrům dalších stran vyřešit vládní krizi vznikem menšinové vlády ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Měla by 85 hlasů, to je víc mandátů, než kterými disponuje ANO, řekl dnes novinářům. Zástupci šesti z devíti sněmovních stran se sejdou ve středu pravděpodobně po jednání Sněmovny na pozvání hnutí STAN.

Zeman pověřil Babiše sestavením kabinetu po loňských říjnových volbách, ve kterých jeho hnutí získalo nejvíc hlasů. Babiš vytvořil jednobarevnou menšinovou vládu, která v polovině ledna nezískala důvěru Sněmovny. Prezident poté pověřil Babiše jednáním o vzniku nového kabinetu, přičemž premiérovi dal čas do léta. Znovu ho premiérem dosud nejmenoval.

Prezident dlouhodobě odmítá předčasné volby, pro řadu sněmovních stran by se ale mohlo jednat o přijatelnější variantu, než kdyby se hlava státu podobně jako v roce 2013 rozhodla jmenovat úřednický kabinet.