Video placeholde

Legendární hlášky z filmu Knoflíkáři se staly skutečností. NASA poslala vzorky spermatu na vesmírnou stanici

Byl to velmi vtipný dialog, když Eva Holubová a Rudolf Hrušínský mladší v povídce Pitomci ve známém filmu Knoflíkáři v roce 1997 rozebírali, že Američani „vystřelili“ do vesmíru mužské sperma. A představte si, že minulé pondělí se to skutečně stalo. Americká agentura NASA poslala v rámci mise Micro-11 na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) vzorky spermatu kvůli vědeckým experimentům.

Americká vesmírná agentura NASA vyslala na palubě rakety SpaceX v rámci mise Micro-11 na Mezinárodní vesmírnou stanici zmrzlé lidské a býčí spermie, aby je zde vystavila stavu beztíže. V médiích se ihned objevily otázky, zda je to jeden z prvních kroků k tomu, aby se lidé mohli rozmnožovat i ve vesmíru a co by sex v tomto prostředí mohlo vlastně provázet.

Členové posádky stanice ISI vzorky rozmrazí a chemicky aktivují spermie k oplodnění vajíčka. Pak budou nahrávat jejich pohyby a za účelem dalších vědeckých analýz budou posílat data zpět na Zemi.

„Na základě předchozích experimentů se zdá, že nedostatek gravitace usnadňuje pohyb spermií,“ řekl Fathi Karouia, který pracuje v kalifornském institutu Ames Research Center. Tato společnost NASA provádí i výzkum lidských spermií ve vesmíru.

Studium spermatu a jeho působení ve vesmíru má smysl pro budoucí generace, protože lidstvo plánuje navštívit jiné planety a pravděpodobně tam jednou bude zakládat i rodiny. Sex ve vesmíru by podle vědců mohl být spojený s mnoha komplikacemi, jako jsou například problémy s pohybem či dýcháním.

„Stále ještě nevíme, jak dlouhotrvající vesmírné mise ovlivňují lidskou reprodukci. Kromě toho možné stálé základny na Měsíci nebo na Marsu si budou pravděpodobně vyžadovat i zvířata a rostliny, proto musíme zkoumat všechny možné varianty,“ napsala NASA ve svém prohlášení.

Nejedná se sice o první experiment se spermatem ve vesmíru, ale vůbec poprvé půjde v případě mise Micro-11 o ověřené analytické metody k vyhodnocení plodnosti spermií člověka v kosmu. V roce 2002 zveřejnila NASA článek, který se jmenoval „Plovoucí plodnost“, který zmínil německého vědce Engelmanna, jež v roce 1998 poslal kvůli experimentům vzorky spermií býků na oběžnou dráhu na palubě rakety Evropské kosmické agentury.