Hitlerova milenka

Hitlerova milenka Zdroj: archiv

Portért Hitlerovy milenky se bude dražit v Norimberku
2
Fotogalerie

Neznámá Hitlerova múza se stala předlohou pro jeho erotickou malbu. Diktátorův obraz nyní v Německu draží

Přestože je to Eva Braunová, která je všeobecně známá jako Hitlerova životní partnerka, nacistický diktátor neměl jen ji. V roce 1916 Hitler namaloval portrét ženy, která byla zřejmě jeho milenkou. Portrét, olej na plátně, se nyní draží v Německu.

Olejomalba má rozměry 63 x 48 centimetrů. V jejím levém dolním rohu je podpis „Hitler“ a připsané datum „1916“. Na olejomalbě je vyobrazena žena, která se jmenovala Charlotte Lobjoieová. Jde o Francouzku, která se zřejmě stala Hitlerovou milenkou mnoho let před Evou Braunovou. Jisté je, že se s ní Hitler sblížil, když sloužil jako voják v první světové válce.

Že se Hitler se ženou intimně sblížil, dokazuje ve své publikaci Werner Maser, historik a kunsthistorik, kterého zmiňuje v propagačních materiálech i aukční síň, která obraz draží. Francouzská dívka je totiž vyobrazena v mírně erotické póze s poodhaleným ňadrem v rozepnuté blůzce. Žena je zasazena na venkov, kde se zřejmě s Hitlerem potkala. V ruce drží vidle a šátek.

O pravosti Hitlerových obrazů se však vedou spory a nejinak je to i v tomto případě. To potvrzuje i ČTK, která napsala: „Poškozené dílo nazvané Portrét dívky koupili kolem roku 1967 vlámští průmyslníci a podle dokumentů síně se vystavovalo v galeriích v Japonsku.


Síň Weidler se na Hitlerovy malby specializuje a dražila je už několikrát. V roce 2015 našla kupce i pro Hitlerův obraz s názvem Prag im Nebel (Praha v mlze). V minulosti se ale často stávalo, že se na trhu prodávaly i padělky.“ Vyvolávací cena Hitlerova díla je 60 000 eur, což je v přepočtu zhruba 1,5 milionu korun.