Blackout: Katastrofický scénář masivního výpadku elektřiny v Česku

Blackout: Katastrofický scénář masivního výpadku elektřiny v Česku Zdroj: Profimedia.cz

Malý blackout letadel ukázal naši zranitelnost. Totální výpadek bude strašlivý

Výpadek počítačového systému letecké dopravy zavinil problémy v létání po celé Evropě. Přitom šlo jen o technickou závadu, a to technickou závadu menší. Chaos, jenž nastal na letištích, je tak jen ukázkou toho, jaký strašlivý chaos by vyvolal opravdový kolaps — třeba internetu nebo dodávek elektrického proudu.

V úterý se v evropském počítačovém systému pro řízení letecké dopravy projevila nekompatibilita mezi dosavadním operačním systémem a novým softwarem, který testovala Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu (Eurocontrol). A nastala katastrofa.

Ještě ve středu večer nedokázal Eurocontrol ani spočítat, kolik letů se kvůli technické závadě zpozdilo. Odhad je patnáct tisíc letů. Jenom na ruzyňském Letišti Václava Havla (což je při vší úctě provinční letišťátko) se zpozdilo čtyřicet letů.

„Zjistili jsme příčinu výpadku a zavedli opatření, která zajistí, že se to již nebude opakovat. Příčinou bylo nesprávné propojení testu nového softwaru s běžícím operačním systémem. To vedlo k vymazání všech aktuálních letových plánů v nyní používaném systému,“ stojí v prohlášení Eurocontrolu.

Jenom zpožděná letadla...

Výpadek byl náhlý a naprosto pochopitelný, v podstatě každý, kdo pracuje s počítačem, se za život na svém stroji s něčím podobným setkal. Z technického hlediska naprostá banalita. Ovšem v momentě, kdy je na tu jednu počítačovou síť napojená celá Evropa, tak dostává ta technická banalita celoevropský rozměr a katastrofou postižených lidí jsou desetitisíce.

A to šlo v podstatě o zcela okrajovou záležitost – v našich podmínkách leteckou dopravu nepotřebujeme k tomu, abychom měli co jíst nebo v zimě neumrzli.

Kolaps varuje

Proto bychom měli brát kolaps plánování letů jako varování, jako takový, dejme tomu, pouták na něco velkého. Na blackout. Naše bytí, fungování naší civilizace a běžného života jsou více a více závislé na počítačích a počítačových sítích, potažmo tedy na elektrické energii. A i když počítače dělají chyby o mnoho řádů méně často než lidé, tak je dělají i ony.

Druhá věta termodynamická platí i pro digitální systémy, entropie občas bohužel naroste i v nich. A tak je dobré si po připomenutí kolapsem letecké dopravy uvědomit, že něco podobného se může stát jakémukoliv počítačovému systému. A jakékoliv síti.

Takže příště může na pár hodin či dnů kleknout například internet nebo mobilní připojení. A když přiletí opravdu velká černá labuť, tak může dojít k blackoutu a pár dní zůstaneme bez proudu. A protože jsme naprosto nepřipravení, bude to strašlivé.

Máte zásoby?

Myslím si, že kolaps letecké dopravy by měl každého donutit položit si základní otázku: Jak bych přežil blackout? A snad může to selhání dispečerského systému pomoci k tomu, aby se víc a víc lidí na blackout připravilo.

Aby měl každý doma zásoby jídla alespoň na tři dny, ale lépe na týden. Prodávají se i speciální balení jídel s velmi dlouhou trvanlivostí právě k těmto účelům. Aby měl každý alespoň na tři dny pitnou vodu — to jest tři dvoulitrové PET láhve. Aby měl svíčky, baterku a aby se mu někde v šupleti válel malý tranzistorák na baterie. Měli bychom si totiž pomalu zvykat, že s větší a větší závislostí na sítích se stáváme zranitelnějšími, a něco proti tomu začít dělat.