Video placeholde

Takhle vaří Reflex: Slávistický okoun Mildy Tesaře, vedoucího kulturní rubriky

Když Milda pekl bílého nilského okouna vedle červených keříčkových rajčátek v doprovodu brambůrků ve slupce, chtěl zmíněnou barevnou kombinací oslavit barvy svého oblíbeného fotbalového klubu, který tou dobou vyhrál doma s Jihlavou. To ještě netušil, kdo o pár týdnů později „sešívané“ koupí… Možná by služebně nejstarší redaktor Reflexu k poctě nejstaršího českého klubu nesáhl po klenotu italské kuchyně, inspirovaném receptem samotného Emanuela Ridiho, ale uvařil by prostě kung pao. Nebo kantonskou kachnu.

Recept: Filátka z nilského okouna s bramborovými lupínky a pečenými rajčátky

Ingredience – 2 porce

2 filety nilského okouna

3 snítky tymiánu

2 dcl panenského olivového oleje

1/2 citrónu, nakrájeného na plátky

sůl, pepř

2 snítky keříčkových rajčat (asi 20 ks celkem)

5 brambor ve slupce, ideálně nových

Postup

Osušené filety osolíme a opepříme, poklademe kolečky citrónu a položíme je na pečicí papír na hlubší plech. Vedle nich uložíme snítky s rajčátky (směřujícími vzhůru) a poslední třetinu plechu zaplníme bramborami (neloupanými) nakrájenými na co nejtenčí plátky tak, aby se vzájemně překrývaly. Na vše poklademe větvičky tymiánu. Pečeme v troubě na 200 °C po 20–25 minut. Jíme s chutí, klidně rovnou z plechu.

Další recepty, kulinářské trendy pro rok 2018, reportáž z řeznictví i rozhovory najdete v gastrospeciálu REFLEXU, který koupíte od 26. března 2018!

Speciál Velká jízda v kuchyniSpeciál Velká jízda v kuchyni|Archív