Medvěd baribal se předávkoval nalezeným kokainem

Medvěd baribal se předávkoval nalezeným kokainem Zdroj: archiv

Nebohému medvědovi začali přezdívat Pablo Escobear.
Ačkoliv měl Andrew Thornton zlámaný vaz, lékař uvedl jako příčinu smrti prasklou aortu.
Ačkoliv měl Andrew Thornton zlámaný vaz, lékař uvedl jako příčinu smrti prasklou aortu.
Věhlas celého případu vedl nakonec k tomu, že si mrtvého medvěda nechali místní vycpat. V průběhu desetiletí ho sice několikrát ztratili, ale v současnosti už mnoho let „zdobí“ jeden ze supermarketů v americkém Lexingtonu.
5
Fotogalerie

Medvěd baribal versus 40 kilo kokainu: Nerovný souboj, který vešel do dějin války s drogami

Přední stránky amerických deníků ovládl v prosinci roku 1985 velice nepravděpodobný „hrdina“. Stal se jím 80kilový medvěd baribal, který se předávkoval 40 kilogramy toho nejčistšího kokainu z Kolumbie. Našel ho nešťastnou náhodou v národním parku Chattahoochee-Oconee v Georgii a po jeho požití byl logicky na místě mrtev.

„Břicho měl až po okraj nacpané kokainem. Neexistuje na světě jediný savec, který by tohle dokázal přežít. Krvácení do mozku, selhání plic, přehřátí organismu, selhání ledvin, zástava srdce, mrtvice. Ten medvěd měl všechno, na co si vzpomenete,“ uvedl později pro tisk lékař, jenž byl k tělu zvířete přivolán. Nikdo neví, jak se baribalovi podařilo zůstat naživu tak dlouho, ale policisté, kteří ho objevili, dosvědčili, že všech 40 pytlíků bylo dokonale vyluxováno.

Ty do amerického národního parku ve spěchu z letadla vyhodil Andrew Thornton II., potomek jedné z nejváženějších rodin v celém Kentucky a muž, který inspiroval vznik hned několika knih o drogovém podsvětí. Thornton začal svou kariéru pašeráka poměrně netradičně. Již krátce po škole se totiž stal důstojníkem v protidrogové jednotce. Tehdy ještě všichni předpokládali, že ho u policie čeká velká kariéra. Mladíka ale boj proti drogám skutečně vůbec nezajímal. Právě naopak. Od policie byl rychle vyhozen a po krátkém právnickém angažmá se přidal na stranu drogových kartelů.

Dvojitý drogový agent

Organizoval pašování kokainu z Kolumbie a pozdější vyšetřovatelé byli přesvědčeni, že práci u protidrogové jednotky vzal jen kvůli navázání těch správných kontaktů a vyzrazování důležitých informací druhé straně. Jeho role dvojitého agenta neušla bývalým kolegům a ti ho tak i po propuštění stále sledovali.

Thornton se postupem let vypracoval a stal se dokonce hlavou vlastního gangu. Bral stále větší a větší zakázky, a když se chystal do USA převézt tunu marihuany, byl bývalými kolegy zatčen. Spolu s ním tehdy zadrželi agenti protidrogové jednotky celkem 20 lidí a vše směřovalo k velikému soudnímu procesu. Thornton byl ale navzdory předpokladům záhy propuštěn.

Samotný Andrew se domníval, že je to díky jeho kontaktům na významné představitele místní vlády, ve skutečnosti ho ale policisté propustili jen proto, aby je dovedl k dalším, důležitějším pašerákům. To už se ovšem nestalo. 11. září roku 1985 totiž Thornton přistál na příjezdové cestě domu na předměstí Knoxvillu. S neotevřeným padákem na zádech.

Jeho tělo bylo následkem pádu z velké výšky zcela rozdrceno. Policisté, kteří na místo dorazili, u Thorntona našli zhruba 40 kilogramů kokainu, dva samopaly, několik nožů, provaz, brýle nočního vidění, šest zlatých mincí a klíčky od letadla. To se porouchalo během letu a bylo objeveno o několik hodin později zřícené v blízkých horách.

Morbidní vástavka

Vyšetřovatelé se již tehdy domnívali, že kokainu musel Thornton převážet více, a začali po něm pátrat. Ke smůle jejich i nebohého baribala se ale k droze za 15 milionů dolarů dostali až jako druzí.

Věhlas celého případu vedl nakonec k tomu, že si mrtvého medvěda nechali místní vycpat. V průběhu desetiletí ho sice několikrát ztratili, ale v současnosti už mnoho let „zdobí“ jeden ze supermarketů v americkém Lexingtonu.

Na to, jak taková morbidní výstavka vypadá, se můžete podívat v naší fotogalerii.