Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij tvrdí, že Rusko nikdy Českou republiku neobvinilo z otravy Sergeje Skripala

Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij tvrdí, že Rusko nikdy Českou republiku neobvinilo z otravy Sergeje Skripala Zdroj: ČTK

Ruský velvyslanec přirovnal kauzu otravy agenta Skripala k rozpoutání dopingové aféry ruských sportovců

Rusko nikdy neobviňovalo a neobviňuje Českou republiku z podílu na otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v anglickém Salisbury nervově paralytickou látkou, pouze konstatovalo, že Česko je schopno pracovat na výzkumu otravných látek. Uvedl to ve středu ruský velvyslanec Alexander Zmejevskij.

Česká diplomacie v reakci vyjádřila politování, že Rusko opakovaně a manipulativně spojuje ČR s tímto případem. Vyjádření označila za neakceptovatelná, hrozí podle ní dalším zhoršením vztahů.

„Žádná obvinění proti ČR nikdy nebyla z ruské strany vznesena. Pouze jsme konstatovali fakta,„ opakovaně zdůraznil diplomat na tiskové konferenci, svolané na ruském velvyslanectví v Praze. Poukázal současně na to, že v otevřených českých zdrojích se informuje, že čeští experti jsou schopni pracovat na výzkumu nervově paralytických látek, například plynu sarin, a že na základě tohoto výzkumu pokračuje vývoj protilátek pro českou armádu a NATO. „Specialisté dobře vědí, že v roce 2011 ČR a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uzavřely dohodu, podle které je povoleno vyrobit až deset kilogramů těchto látek," dodal.

Jako u dopingového skandálu

České ministerstvo zahraničí v prohlášení vyjádřilo „politování nad tím, že ruská diplomacie opakovaně a manipulativně spojuje ČR" s případem použití novičoku. „Tato vyjádření jsou neakceptovatelná, slouží k odvedení pozornosti možné ruské účasti na tomto činu a hrozí dalším zhoršováním našich vztahů," uvedla česká diplomacie.

Zmejevskij novináře také informoval o tom, že Rusko na dnešním mimořádném jednání výkonné rady OPCW v Haagu navrhne „civilizované řešení" incidentu s otravou Skripalových. „Doufáme v navázání expertní spolupráce. Pokud s námi Británie nechce spolupracovat přímo, jako zodpovědný stát tak může udělat přes výkonnou radu OPCW či přes odbornou skupinu generálního ředitele technického sekretariátu OPCW. V každém případě hodláme OPCW vyzvat k součinnosti s úsilím zjistit fakta a zajistit zcela transparentní vyšetřování a věcnou spolupráci," řekl.

Britská obvinění, že Skripalovi otrávilo Rusko, velvyslanec odmítl jako zcela nepodložená, neodůvodněná a nepřípustná, hrozící i nepředvídatelnými následky v mezinárodních vztazích. Látka novičok, kterou byli Skripalovi otráveni, se podle něj nikdy v Sovětském svazu a pak v Rusku nevyvíjela a nevyráběla. Opak podle něj tvrdí jen vědci žijící na Západě, což je prý podobné jako v případě rozpoutání dopingového skandálu hodnostářem ze západního exilu.

Vydání Nikulina do USA bylo smutné

Velvyslanec také opět vyjádřil pohoršení a zklamání nad českým rozhodnutím vydat ruského občana Jevgenije Nikulina do USA, kde je obviněn z hackerských útoků. „Ti, kdo rozhodovali o vydání, dali přednost spojeneckým závazkům, aniž by vzali v potaz všechna fakta o případu. Je smutné, že nebyly využity všechny právní možnosti a že spojenecká loajalita zvítězila nad právními závazky," řekl. Podle velvyslance je příznačné, že ještě před rozhodnutím soudu a ministra spravedlnosti na pražském letišti už na Nikulina čekalo letadlo ministerstva spravedlnosti USA.

Podle webu flightaware.com přistálo letadlo typu Gulfstream V v Praze v sobotu 24. března, Ústavní soudu přitom odmítl Nikulinovu stížnost jako zjevně neopodstatněnou v úterý 27. března. Ve čtvrtek odpoledne rozeslal soud rozhodnutí účastníkům a pak už podle ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO) nebyl důvod to dále protahovat. Letadlo s Nikulinem odletělo v pátek 30. března v 0:06 do Manassasu nedaleko Washingtonu, kde přistálo v 9:05 SELČ.

Ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že v případu Nikulina ČR učinila suverénní rozhodnutí opřené o nezávislé soudy. „Za standardními a transparentními postupy české justice a vlády je nepřijatelné hledat jakékoliv konspirativní pozadí," uvedlo ministerstvo.