Alena Kohoutková, děkanka stavební fakulty ČVUT, si díky odměnám vydělala miliony

Alena Kohoutková, děkanka stavební fakulty ČVUT, si díky odměnám vydělala miliony Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Smí se hovořit o milionových odměnách vědkyň? Nebo půjde vždy o genderový útok?

Často čteme, že naše veřejné vysoké školy skoro nemají peníze a že šikovní lidé odtud houfně odcházejí či aspoň uvažují o odchodu. Nicméně nic není patrně černobílé, nedávno mne v médiích zaujala informace, že dlouholetá děkanka stavební fakulty ČVUT Alena K. si jen na odměnách loni vydělala 3,7 milionů korun. Dodejme, že celkově prý jen za rok 2017 od veřejné VŠ utržila 5 465 000 korun! To je pěkný plat i na Prahu, dodala by patrně moje třebíčská babička.

Nepochybně jde o plat a odměny v hrubém, nicméně i tak je to dost, zmíněná děkanka si ostatně vydělala dokonce více než prezident ČR Miloš Zeman.

Máme právo vědět? 

ČVUT je veřejná instituce, takže veřejnost má neoddiskutovatelné právo znát, jak se hospodaří s veřejnými penězi. Nota bene právo na informace je nezadatelné ústavní právo každého. Takže rozhodně nejde o nějaké bezpředmětné šťouraní v soukromí, ale o realizaci ústavního práva na informace, tedy práva té nejvyšší síly.

V této souvislosti si dovolím připomenout odlišnou „info kauzu“, jiná veřejnoprávní instituce, a tedy povinný subjekt podle zákona o svobodném přístupu k informacím Česká televize zarytě mlčí o odměnách svých moderátorských hvězd, tedy především Václava Moravce, avšak to je námět zase na jinou glosu. 

Nicméně zpátky ke kauze značných odměn na ČVUT. Asi nejen mne tu zaujal jeden méně tradiční aspekt. Rektor veleváženého ČVUT totiž následně vydal interesantní prohlášení, kde mimo jiné píše o genderově (sic!!) orientovaném útoku proti kolegyni – děkance – ženě. 

Prohlášení rektora: „Během mé pracovní návštěvy v zahraničí došlo na ČVUT ke genderově orientovanému útoku proti vážené kolegyni, dlouholeté děkance, profesorce Aleně Kohoutkové... Seznamuji se se situací a tu budu následně řešit s děkanem Fakulty stavební ČVUT a kontrolním orgánem této fakulty – tedy jejím akademickým senátem.“

Feministky v roli užitečných idiotů? 

Pokládám za krajně nešťastné, pakliže se extrémně vysoké odměny ve veřejném sektoru někdo snaží zametat pod pomyslný genderový koberec. Čtenář teď možná čeká, že autor spustí obvyklý mediální kolovrátek o nesmyslnosti genderu a feminismu, to by však bylo jen pověstné nošení nočních ptáků do Athén. Mám jiné kreativní vysvětlení.

Pokud si paní děkanka odměny skutečně zasloužila a následně řádně zdanila, tak jí odkaz na genderově orientovaný atak spíše ubližuje. Na oko jí prvotně pomáhá, ale ve finále jí do nemalé míry ubližuje a dehonestuje ji. Vědci a vědkyně (abychom byli i zde genderově korektní) jsou v zásadě lišky mazané, navíc disponující zpravidla supervýkonnými mozky, které celý život náležitě procvičují. Nemožno proto vyloučit, že zmíněný rektor se snažil vložit do celé tematiky zmíněné genderové polínko, ne aby požár uhasil, ale spíše šalamounským způsobem ještě posílil. Kdo ví? 

Vědci a vědečtí funkcionáři nejsou hloupí, nepodceňovat! 

Notorietu, že i na veřejných školách by se mělo více šetřit, přenechám jiným komentátorům, ta již byla řečena mnohokrát. Ostatně jak už věděl Jára Cimrman, vyzývat někoho v novinách, aby šetřil, je z povahy věci samé marné, marné… Je to prostě marné.