Slavné tunely do Gazy, kudy Palestinci útočí na Židy

Slavné tunely do Gazy, kudy Palestinci útočí na Židy Zdroj: IDF

Česko a Izrael spojuje odsun obyvatel, ten izraelský však odsuzujeme

Když vypukly velikonoční nepokoje na hranicích pásma Gazy, zaznamenal jsem vlnu sympatií českých národovců s Palestinci. Prý je jejich požadavek na otevření Gazy oprávněný, mají právo se vrátit do Izraele, protože je Židé odtud vyhnali. Zajímavé je, že tito propalestinští aktivisté poněkud zapomínají na z Čech vyhnané Němce.

Když skončila druhá světová válka, dopustil se český národ řady odporných zločinů na německém obyvatelstvu. Odsun Němců do Německa byl sice dílem dohody velmocí, ne aktem české pomsty, ale především v divoké fázi odsunu docházelo i k hrůzným masakrům civilistů.

Namátkou připomeňme nejstrašnější epizody: Pochod smrti z Brna, házení lidí do řeky v Ústí nad Labem nebo postoloprtský masakr. Vyhnání je z dnešního úhlu pohledu jednoznačně zločinné a vraždy v jeho průběhu jsou válečnými zločiny Čechů. Přesto je chování našich předků koncem roku 1945 lidsky zcela pochopitelné.

Jsem si plně vědom, jakou bouři toto prohlášení vyvolá, ale vcelku si za ním stojím. A položím řečnickou otázku: Co byste v pětačtyřicátém dělali vy, kdyby vám nacisté popravili dceru za schvalování atentátu na Heydricha, nebo zplynovali manželku pro její židovský původ? O sobě nemám nejmenších pochyb – šel bych odplácet.

Odsun Arabů z Izraele

Nezávislost Státu Izrael byla vyhlášena rozhodnutím OSN 14. května 1948. Židé konečně měli mít svůj vlastní stát, v místě, odkud pocházejí a kde stál jejich Chrám. Toto rozhodnutí OSN však nebyli ochotní akceptovat arabští sousedi Izraele. Druhý den po vyhlášení nezávislosti několik arabských států vojensky napadlo Izrael s deklarovaným úmyslem jej zničit a Židy zahnat do moře. Jordánsko, Egypt, Irák, Libanon, Sýrie, Jemen (omezená účast) a Saúdská Arábie (omezená účast).

Válka skončila příměřím v roce 1949. Podle odhadů OSN během této války opustilo zemi na 711 tisíc Arabů, zhruba 80 procent dřívější arabské populace. Značnou část Izraelci vyhnali – tak jako jsme my Češi vyhnali Němce poté, co chtěli, stejně jako Arabové Židy zničit český národ.

Židi kradou území!

Pod mým článkem o velikonočních nepokojích v Gaze se objevila kvanta příspěvků, jak jen Palestinci nyní usilují o návrat na území, ze kterého byli vyhnáni jejich rodiče a prarodiče. A že mají vlastně pravdu.

„Jediný národ na světě tvrdí, že území, kde žije, jim DAL Bůh. A zatím ho získali vyvražďováním původních obyvatel. Žádný jiný národ svou zem takovou lží neospravedlňuje. Falšováním historie se zločiny nepromíjí.“

Nebo: „Uvědomte si, že Palestinci si brání své území! Židi jim kradou zemi, v které vyrůstali! To jak by vám kradli váš pozemek po kouskách! OSN jen říká Izraeli nechte toho a nenasytní Židi nemají pořád dost!“

My můžeme a Židi ne?

Prozkoumal jsem profily řady takových přispěvatelů a shledal, že jde o přesvědčené národovce. O lidi, kteří s největší pravděpodobností ani v nejmenším nepochybují o oprávněnosti poválečného odsunu Němců z Čech. O lidi, kteří nepřipouštějí zločiny Čechů při vyhnání Němců. Ale u situace naprosto analogické, kdy Izraelci vyháněli po válce, kterou jim vyhlásily arabské země s cílem je zničit, z domovů Araby, jsou samozřejmě na straně těch Palestinců.

Přitom kdyby příslušníci Landsmanschaftu uspořádali v Mnichově demonstraci, že chtějí zpátky pozemky zabrané po odsunu Čechy, tak se ti samí diskutéři pokálejí rozhořčením. Takže alespoň pro část našich diskutérů platí odvěké: To, co my dělat smíme, bychom Židovi nikdy neprominuli!