Jaroslava Jermanová

Jaroslava Jermanová Zdroj: Michael Tomeš, E15

Spolupráce ANO s komunisty? Rozhoduje, jak kdo drží slovo, říká Jaroslava Pokorná Jermanová

Hejtmanka Středočeského kraje a místopředsedkyně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, která vládne ve svém kraji v koalici složené na totožném půdorysu, se kterým teď na centrální úrovní pracuje předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš, říká, že se komunismus v podobě před listopadem nesmí vrátit. To však podle ní neznamená, že by se s KSČM nemělo o vládě vyjednávat stejně, jako s kýmkoli jiným. „S KSČM mám zkušenosti ze sněmovny a z kraje. O ideologii se ale nebavíme. Pro mě je důležité, jak kdo drží slovo, když se na něčem dohodneme,“ vysvětluje Pokorná Jermanová.

Máte za sebou relativně unikátní – aspoň pokud jde o politiky hnutí ANO – zkušenost: vládnutí – byť na krajské úrovní – ve středo pravé i středo levé koalici. Jak byste obě dvě porovnala?

Můj radní pro finance Gabriel Kovács spočítal, že rozdíl mezi pravicovou a levicovou krajskou vládou byl padesát milionů korun. V komunální politice jsou důležité vztahy a pracovitost. Pokud bych měla porovnávat podle tohoto kritéria, tak teď panuje v Radě Středočeského kraje klid na práci, chováme se k sobě vzájemně s úctou a respektem. Žádné podpásovky, žádná kampaň. Prostě se zabýváme problémy kraje a ne volebními kampaněmi a vlastními egy.

Krajské volby 2020 ve Středočeském kraji >>>

Vaše zkušenost se sociálními demokraty a komunisty je staršího data. Už v Benešově jste s nimi spolupracovala. Je to tak, že dlouhodobě inklinujete spíše k levici? Anebo za tím je jiné vysvětlení?

Považuji se určitě za pravicovou političku. Ale jak říkám, v komunální politice by měla jít ideologie stranou.

Není to tak dlouho, co byla na české politické scéně zapovězena jakákoli spolupráce s komunisty, a to i na krajské úrovni. Je to podle vás tak, že už jde o standardní stranu, se kterou je legitimní vládnout?

Komunismus v podobě před listopadem se nesmí vrátit. A jsem si jistá, že se nevrátí. Dnešní levici, takovou tu tvrdého jádra, vidím v řadách Strany zelených, nebo mezi různými aktivistickými organizacemi. S KSČM mám zkušenosti ze sněmovny a z kraje. O ideologii se ale nebavíme. Pro mě je důležité, jak kdo drží slovo, když se na něčem dohodneme.

Celý rozhovor si přečtěte na webu Info.cz >>>