Při pokojných protestech Palestinců v Gaze vždycky něco hoří...

Při pokojných protestech Palestinců v Gaze vždycky něco hoří... Zdroj: Profimedia.cz

Pásmo Gazy: Palestinští civilisté prostě nosí bežně u sebe samopal

Velký pátek letošních Velikonoc přinesl jedny z největších demonstrací Palestinců z pásma Gazy za poslední léta. Zahynulo šestnáct, možná sedmnáct Palestinců. OSN i media volají po vyšetření události, a vzduchem létají termíny jako „civilní oběti“. Je to celé trochu jinak.

Velikonoční pátek se v pásmu Gazy odehrál ve velkolepém stylu. Zatímco běžně muslimové velikonoce neslaví, letos se rozhodli uspořádat velikonoční merendu. Gaza je za plotem - ten postavili Izraelci poté, co se z pásma Gazy dlouhá léta vynořovali sebevražední útočníci Hamásu a odpalovali se v izraelských autobusech. A právě u toho plotu oslavili Palestinci letošní svátky vzkříšení Krista. V pátek se u plotu sešlo asi třicet tisíc demonstrantů, kteří zapalovali pneumatiky a házeli na izraelské vojáky, kteří plot bránili z druhé strany, kameny. Chybělo málo, a prorazili by plot chránící Izrael.

Hrůza civilních obětí

Izraelci nasadili jednak běžné prostředky na rozhánění demonstrací - slzný plyn - ale také snipery, kteří pálili na organizátory násilí. Výsledkem je šestnáct, podle některých zdrojů i sedmnáct obětí. A asi 1 400 zraněných - z čehož se většina nadýchala slzného plynu. Svět okamžitě zareagoval.

Generální tajemník OSN António Guterres požaduje nezávislé a transparentní vyšetřování pátečních střetů. „Vyzval zainteresované osoby, aby předešly jakékoli činnosti, jež by mohla způsobit další oběti, a zejména aby se vystříhaly opatření, která by mohla ohrozit civilisty,“ sdělil mluvčí OSN Farhan Haq.

„V následujících dnech se může situace vyostřit“, konstatoval tajemník pro politické záležitosti OSN Tayé-Brook Zerihoun. „Izrael musí dodržovat své závazky vyplývající z mezinárodních lidských práv a humanitárního práva. Smrtící zbraně by se měly používat jen v krajním případě, pokud si to vyžádá oběti, věc by měla být vyšetřena.“ V pátek se také na popud Kuvajtu sešla Rada bezpečnosti OSN, a palestinský vyslanec při OSN Rijád Mansúr nazval události „ohavným masakrem.“

Typický palestinský civilista

V sobotu večer uvedla izraelská armáda věci na pravou míru. Na oficiálním twitterovém účtu jejího mluvčího se objevil krátký komentáře, že se bojovníci Hamásu skrývají mezi civilisty a proměnili pokojný protest v masakr. A fotografie pěti při operaci zabitých „civilistů“.

Takže se v praxi ověřilo, že prostý palestinský civilista z pásma Gazy chodí ve vojenské uniformě, v maskáčích a se sumkami na náboje. Pro antisemitské diskutéry - nejde o propagandu izraelské armády, pět mrtvých z „vojenského křídla“ Hamásu - islamistické teroristické organizace usilující o zničení Izraele - potvrdili sami teroristé. Proto je třeba, aby se Evropa konečně naučila chápat, že palestinský civilista nosí maskáče a samopal.