Zase zabíjejí Židy jako v židovském ghettu ve Varšavě v roce 1941

Zase zabíjejí Židy jako v židovském ghettu ve Varšavě v roce 1941 Zdroj: Imperial War Museum

Muslim zase zabil Židovku. A média mají strach o tom psát

Je zle. Media už přijímají zhoubnou hru na politickou korektnost, a o některých - byť děsivých, důležitých a žhavých - tématech se už člověku nechce psát v podstatě ze strachu, aby nebyl obviněn z antiislamismu. Protože uvádění některých informací se již pomalu chápe jako neslušné, nesprávné a prostě nekorektní. A když už o tom přece někdo napíše, může se vystavit mediální štvanici.

Minulý týden děsivým způsobem zemřela Mireille Knollová, pětaosmdesátiletá stařena, Židovka, která jen zázrakem přežila holocaust. Stařena se znala od jeho dětství s francouzsko - maghrebským muslimem, kterému je dnes pětatřicet. Ten ji minulý týden s komplicem ubodal v jejím vlastním bytě a poté tělo zapálil.

Pařížský žalobce v pondělí řekl, že Mireille Knollovou zabili kvůli její náboženské příslušnosti. Tedy proto, že byla Židovka. Vražda je dalším korálkem z děsivého náhrdelníku antisemitských vražd a útoků, kterých jsme v posledních letech svědkem. A tak dva dny před Velikonocemi prošel Paříží pochod nejméně deseti tisíce lidí, kteří proti vlně antisemitismu protestovali. Účastnilo se i několik ministrů.

Ale Francouzi jsou také antisemiti!

Když jsem však viděl v naší televizi, v Událostech, zpravodajskou relaci o tom protestním průvodu, až mne udivilo, co se dnes považuje za veřejnoprávní vyváženost. Za uvádění relevantního kontextu. Nejdříve byla reportáž z té demonstrace a televize o ní normálně zpravodajsky poreferovala.

Následovala ovšem zpráva, že se ve Francii ostře diskutuje o možném (znovu)vydání tří antisemitských textů slavného francouzského spisovatele Louise-Ferdinanda Célina. Byl sice geniální romanopisec, ale také rasista a antisemita, a jeho tři protižidovské pamflety se nesměly ve Francii vydávat. Jak se ty dvě informace - zpráva o vraždě židovské stařeny a zpráva o vydání nějakých kydů - dohromady prezentovaly, tak celé to jasně dávalo dohromady sdělení: Ve Francii vzrůstá antisemitismus, ale ROZHODNĚ TO NENÍ jen antisemitismus muslimů, ale i rodilých Francouzů francouzské krve. 

Já si spíš vzpomněl…

Anebo je to možná paranoia, šlo o náhodu, či je vydání nějakých sedmdesát let starých prohlášení opravdu stejně velký zločin jako etnicko-nábožensky motivovaná vražda stařeny a já se úplně pletu, sám nevím. Mě se při zprávě o tom průvodu však spíš vybavily jiné - myslím závažnější - události, než je vydání kontroverzních textů. Například: V březnu 2012  před židovskou školou v Toulouse na jihozápadě Francie zabil tři děti a jejich profesora z etnicko - náboženských důvodů muslim.

V lednu 2015 v pařížském obchodu s košer potravinami zavraždil čtyři lidi kvůli jejich etnickému původu a náboženství muslim. V dubnu 2017 vyhodil v Paříži z okna jejího bytu s (úspěšně dokonaným) úmyslem ji z etnicko-náboženských důvodů zabít muslim. Jinak řečeno - pro francouzské Židy holocaust ještě neskončil. Znovu je vraždí proto, že jsou Židé. Tentokrát už ovšem nejsou vrahy nacisté. 

Genocida nízké intenzity

Antisemitismus etnických Francouzů se stal ve srovnání s antisemitskými vraždami muslimů okrajovým problémem. Židé ve Francii prostě čelí trvalé genocidě nízké intenzity. Pachateli jsou opakovaně muslimové. A přestože je o té věci třeba začít minimálně ve francouzské, ale spíše v celoevropské společnosti diskutovat, jde o téma tak politicky nekorektní, že media i intelektuální elity tom léta trvajícím vraždění Židů muslimy v podstatě mlčí. Ze strachu.