Nejčastěji pokutovanými kvůli zákazu zahalování obličeje nejsou muslimky, ale překvapivě promotéři převlečení za zvířata, ale také například lyžaři

Nejčastěji pokutovanými kvůli zákazu zahalování obličeje nejsou muslimky, ale překvapivě promotéři převlečení za zvířata, ale také například lyžaři Zdroj: Flickr

Zákaz nošení nikábu se v Rakousku obrátil proti plyšovým králíkům, lyžařům a Asiatům

V říjnu loňského roku vešel v Rakousku v platnost zákon, jenž zakazuje zahalovat si na veřejnosti tvář. Podle policejních statistik, které teď publikoval magazín Profil, se však za posledních pět měsíců dostali do hledáčku policie lidé převlečení za plyšová zvířata, lyžaři v Alpách a Asiaté používající roušky proti znečištěnému ovzduší. Obvinění vůči muslimkám nosícím nikáb byla vznesena pouze čtyři.

Zákaz zahalování tváře na veřejnosti byl původně součástí „integračních opatření“, prostřednictvím nichž se rakouští zákonodárci snaží omezit praktikování ortodoxního islámu na veřejnosti.

Již v době projednávání zákona, podobného tomu ve Francii, Belgii nebo Nizozemí, jej kritizovaly muslimské asociace, podle kterých v Rakousku zcela zahalující šátek nosí pouze okolo sto padesáti žen. Zákon však i přesto minulá vláda vedená sociálními demokraty schválila.

Nyní to ale vypadá, že legislativa nepostihuje ty, kvůli kterým byla navržena. Od října bylo vzneseno celkem 29 obvinění, přičemž pouze čtyři vůči jediné muslimce pohybující se na rakouských ulicích opakovaně v nikábu.

Příliš zahalení lyžaři

Zbytek odnesli lyžaři v Alpách, promotéři převlečení za plyšová zvířata a Asiaté chránící se před smogem. Podle zjištění magazínu Profil bylo pokutováno šest lidí v tyrolských Alpách, protože jim lyžařská výstroj příliš zahalovala obličej. Zákon se dále dotkl také asijských turistů na vídeňském letišti Schwechat.

K ještě bizarnější situaci pak došlo v říjnu před budovou rakouského parlamentu, kde policisté donutili muže v převleku králíka Leska – oficiálního maskota parlamentní organizace cílící na mladé lidi – aby masku odložil. Ve stejné době se bez převleku žraloka musel obejít i zaměstnanec společnosti Apple, který nabízel kolemjdoucím letáky.

Zdá se tak, že se snaha evropských států vyrovnat se s novými výzvami spojenými s integrací muslimů neobejde bez vtipných momentů. Jestli se rakouští zákonodárci pokusí zákon o zákazu zahalování tváře na veřejnosti pozměnit, zatím není známo. Pokud se tak nestane, přijdou přinejmenším rakouské děti o vděčnou pouliční zábavu.