Slavné fotografie Toni Frisselové - Svatba amerického prezidenta Johna F. Kennedyho s Jacqueline Bouvierovou

Slavné fotografie Toni Frisselové - Svatba amerického prezidenta Johna F. Kennedyho s Jacqueline Bouvierovou Zdroj: Toni Frisselová

Slavné fotografie Toni Frisselové - Winston Churchill ověnčený všemi svými řády ve společnosti svého syna a vnuka
Slavné fotografie Toni Frisselové - Rozjaření Dwight Eisenhower spolu s Richardem Nixonem během prezidentské kampaně v roce 1960
Slavné fotografie Toni Frisselové - na snímku vybombardovaný Londýn
Slavné fotografie Toni Frisselové
Slavné fotografie Toni Frisselové
19
Fotogalerie

Prezidenti, váleční sirotci i hollywoodské hvězdy: 20. století na snímcích Toni Frissellové

Americká fotografka Toni Frissellová se proslavila nejen díky výjimečnému talentu, ale především díky rozmanitým pracovním příležitostem, které se jí v životě naskytly a ze kterých uměla vytěžit maximum. Před druhou světovou válkou způsobila malou revoluci v módní fotografii, když začala modelky fotit v exteriérech. Za války prošla s Červeným křížem západní Evropou a po válce se stala dvorní fotografkou prezidentů, premiérů i hvězd.

Na výjimečných fotografiích, které odkázala knihovně amerického Kongresu je tak dnes například zachycena svatba amerického prezidenta Johna F. Kennedyho s Jacqueline Bouvierovou, Winston Churchill ověnčený všemi svými řády ve společnosti svého syna a vnuka nebo rozjaření Dwight Eisenhower spolu s Richardem Nixonem během prezidentské kampaně v roce 1960.

Stejnou, ne-li větší, pozornost na sebe však poutají i fotografie válečných útrap, které Frissellová pořídila jako fotoreportérka na cestě do Berlína v roce 1945. Na nejslavnějších fotografiích z tohoto období jsou děti – ve vybombardovaném Londýně, v podzemních krytech i s úsměvy na rtech po osvobození.

Toni Frissellová na konci života věnovala celý svůj archiv knihovně amerického Kongresu. Chtěla, aby snímky, na kterých zdokumentovala svoje 20. století, zůstaly navždy dostupné pro všechny. Ty nejslavnější z nich si můžete prohlédnout v galerii.