Prezident Andrej Kiska jmenuje novým slovenským premiérem Petera Pellegriniho

Prezident Andrej Kiska jmenuje novým slovenským premiérem Petera Pellegriniho Zdroj: ČTK/Mikula Martin

Slovensko bude mít nového premiéra, Kiska jmenuje Pellegriniho. Spokojen na 100 procent nejsem, řekl prezident

Slovenský prezident Andrej Kiska ve čtvrtek jmenuje novou vládu v čele s dosavadním vicepremiérem Peterem Pellegrinim. Kiska to ve středu řekl novinářům. Hlava státu souhlasila s novým návrhem složení kabinetu, který mu dopoledne předložil Pellegrini poté, co Kiska původní variantu v úterý odmítl.

Pellegrini oproti prvnímu návrhu ustoupil v případě nového ministra vnitra, kterým se nakonec stane současný ministr zdravotnictví Tomáš Drucker. Dříve koalice navrhovala syna známého zpěváka Jozefa Ráže mladšího, vůči kterému Kiska měl výhrady.

Novou vládu sestavily tři strany současné koalice poté, co premiér Robert Fico v polovině čtyřletého funkčního období podal minulý týden demisi v zájmu vyřešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Prezident není spokojen na 100 %

"Se složením nové vlády nejsem spokojen na 100 procent. Jako hlava státu ale nepřekročím hranici danou ústavou a ústavními zvyklostmi. Slovensko je parlamentní demokracii a vládě pod vedením pana Pellegriniho vyjádřila podporu většina poslanců Národní rady," řekl Kiska.

Očekává se, že Pellegriniho vláda získá důvěru sněmovny, ve které má koalice Směru-sociální demokracie (Směr-SD), Slovenské národní strany a strany Most-Híd většinu. Pellegrini je místopředsedou Ficova Směru-SD, který je nejsilnější vládní stranou.