Představitelka královny Alžběty dostávala míň než její filmový manžel

Představitelka královny Alžběty dostávala míň než její filmový manžel Zdroj: archiv

Platová diskriminace: Představitelka královny Alžběty dostávala míň než její filmový manžel

Světem filmu hýbe nová aféra spojená s diskriminací žen. Vyšlo najevo, že herečka Claire Foy, jež v populárním seriálu Koruna ztvárnila britskou panovnici Alžbětu II., dostávala zaplacený menší obnos, než představitel prince Philipa – herec Matt Smith. Zástupci společnosti tvrdí, že Foy byla při angažování v podstatě neznámou herečkou na rozdíl od Smithe známého ze seriálu Doctor Who.

Ústřední postavou seriálu, který se tento rok dočká třetí série, je však zcela zjevně mladá královna Alžběta. První série pokrývala období od svatby s princem Philipem v roce 1948 do roku 1955, kdy se princezna Margaret proti vůli své sestry zasnoubila s neurozeným Peterem Townsendem. Druhá, taktéž úspěšná, série navázala a sledovala královnu do poloviny 60. let, kdy porodila svého posledního syna Edwarda.

Claire Foy získala za první sérii prestižní Zlatý glóbus, za druhý běh seriálu pak byla na stejné ocenění nominována. Nominaci si vysloužila i od poroty americké ceny Emmy udělované každoročně za televizní produkci. Matt Smith nebyl za svůj výkon nominován na žádné ocenění. Za episodu Koruny měla Foy dostávat čtyřicet tisíc dolarů. Přesná částka, která byla vyplácena Smithovi, není známa, podle zdrojů byla však vyšší. Herci srovnatelné popularity dostávají v jiných seriálech Netflixu až devadesát tisíc dolarů za episodu.

 

Producentka Koruny Suzanne Mackieová nyní oznámila, že ve třetí sérii nedostane zaplaceno nikdo více než představitelka královny. To už se však Claire Foy netýká. Vzhledem k tomu, že třetí série bude zachycovat Alžbětu II. okolo jejích čtyřicátin, kontrakt získala věkem odpovídající herečka Olivia Colmanová. Aféra se objevuje několik měsíců poté, co se s nespokojeností ohledně platové diskriminace ozvaly první hollywoodské herečky. Zatímco tvůrci Koruny mají v rukou argument neznámosti Claire Foy, ničím podobným nedisponuje tým okolo filmu Všechny peníze světa.

Herečce Michelle Williamsové loni vyplatila produkce osmdesát dolarů na den za přetáčení scén poté, co režisér Ridley Scott nahradil Kevina Spaceyho Christopherem Plummerem. Mark Wahlberg, jenž ve filmu ztvárnil protějšek Williamsové oproti tomu dostal za dotáčky 1,5 milionu dolarů. V reakci na zjištění poté Wahlberg spolu se svou talentovou společností věnoval dva miliony dolarů fondu zabývajícímu se bojem s platovou nerovností a obtěžováním žen v Hollywoodu.