Ženu propustili po 15 letech vězení

Ženu propustili po 15 letech vězení Zdroj: BBC

Za potrat i po znásilnění 30 let ve vězení. To je drsná realita El Salvadoru

Čtyřiatřicetiletá Maira Verónica Figuerona Marroquínová strávila v ženské salvadorské věznici patnáct let, tedy téměř polovinu svého života. Důvod? Před 15 lety šla na potrat. Což je v latinskoamerické zemi stále ilegální. Nyní ji propustili poté, co si odpykala polovinu vyměřeného trestu.

„Chci začít znova a dohnat ztracený čas,“ řekla Maira poté, co opustila brány věznice. Ve vězení strávila téměř polovinu svého života. „Jsem šťastná, že uvidím rodinu,“ uvedla dále žena. „Chtěla bych vystudovat práva a pochopit lépe, co se mi stalo. A chci pomoci dalším ženám v situaci, jako byla ta moje,“ dodala. Marroquínová během soudu tvrdila, že je nevinná. Uváděla, že porodila předčasně a v důsledku toho dítě zemřelo. Soud její verzi ale neuvěřil.

V zemi je umělé přerušení těhotenství zakázané, a to v jakékoliv situaci. Matka tedy nesmí jít na potrat ani v případě, že otěhotněla po znásilnění nebo v útlém věku. El Salvador je stát s téměř 6,5 miliony obyvatel a jeho náboženství je téměř čistě římskokatolické. Republika je přitom jednou z mála zemí, kde je zákaz potratů tak přísný.

 

Tresty porušení zákona týkajícího se potratů jsou v El Salvadoru velmi přísné – minimální trestní sazba dosahuje těžko uvěřitelné výše 30 let, což je například třikrát více než česká minimální trestní sazba za zvlášť závažný zločin vraždy (§ 140 odst. 1 českého trestního zákoníku). El Salvador je zároveň jedinou zemí Latinské Ameriky, která dodržování tohoto zákona důsledně vynucuje a potraty skutečně trestá takto přísnými sazbami.

Tresty za potrat v Latinské Americe přitom nejsou ničím neobvyklým, i tak však v tomto trendu El Salvador vyniká. Lékaři navíc mají ze zákona povinnost oznámit příslušným úřadům, pokud získají pocit, že se žena o umělé přerušení těhotenství pokusila, nebo pokud zjistí, že jej přímo provedla. Pokud neučiní lékař oznámení, vystavuje se sám nebezpečí trestního stíhání a následnému mnohaletému vězení.