Jedna z lékáren ve francouzském městě Castres - ilustrační snímek

Jedna z lékáren ve francouzském městě Castres - ilustrační snímek Zdroj: Google Street View

Unikátní problém: Ve francouzském Castres mají každé pondělí zavřeny všechny lékárny. Už od roku 1973

Obyvatelé ve městě Castres na jihozápadě Francie se musí každé pondělí modlit, aby náhodou nemuseli pro léky do jedné ze 17 místních lékáren. Všechny mají totiž v pondělí zavřeno. Už od roku 1973. Co za podobným, na první pohled zcela nesmyslným, rozhodnutím místních úřadů stojí?

Vyhláška omezující provoz lékáren byla zavedena v roce 1973 na nátlak odborů. Tehdy prý byla opodstatněná kvůli „spravedlivé hospodářské soutěži“, protože některé lékárny měly zaměstnance, v dalších byl pouze majitel či majitelka. Všichni pracující ale mají nárok na dva dny volna v týdnu a pondělí je v podivné vyhlášce výslovně zmíněno. Takže na začátku každého týdne mají zavřeno v Castres všechny lékárny bez výjimky. Informoval o tom web The Local a regionální francouzský deník La Depeche.

Mnoho obyvatel Castres si dávno myslí, že vyhláška o v pondělí zavřených lékárnách je úplný nesmysl. Chápali by, kdy někdo měl v pondělí zavřeno, jiný ne a volno by si vybral v jiný den. Zkrachoval ale i pokus tento systém prolomit. Soud nedávno rozhodl, že lékárna společnosti Mediprix, která v pondělí v Castres otevřela, tím porušuje zákon a za každé otevřené pondělí jí teď hrozí pokuta 50 tisíc euro.

Vedoucí této lékárny, Christine Monino-Clotová, chce ale bojovat dál. „Lékárna je veřejnou službou a neexistuje jediný důvod, proč by podobnou službu obyvatelé Castresu nemohli využívat. Vždyť ve Francii existují i města, kde jsou lékárny otevřeny 24 hodin denně po celý týden. Je absurdní, že v naší zemi nemůžeme volně pracovat,“ oponuje Clotová na webu The Local. Obecně má většina lékáren zavřeno ve Francii v neděli.

V Castres se proto narodila petice, která má přimět úřady, aby se lékárny v pondělí alespoň při otevírání střídaly. Většina majitelů lékáren je ale proti.

Někteří čtenáři se pak k unikátnímu případu na sociálních sítích ptali, jak je vůbec možné, že ve městě, které nemá ani 45 tisíc obyvatel, se uživí až 17 lékáren. A zjevně lékárníkům u toho nevadí, že všechny v pondělí zavřeno.